2024. április 18. - Andrea, Ilma

Programok az Állatkertben

Több érdekes programot is kínál látogatóinak a hét végén a Fővárosi Állat- és Növénykert: szombaton a pedagógusoknak tartanak nyílt napot, míg vasárnap a Botanikus Kertek Napja alkalmából lesznek rendezvények. Ez utóbbi eseményen egy különleges fát kap a
2007. október 10. szerda 16:20 - Hírextra

Szombaton a délelőtt 9 órától délután 4-ig tartó programokon a tanárok és óvópedagógusok az intézményben kínált pedagógiai lehetőségekkel ismerkedhetnek. Többek között az Állatkert által szervezett szakkörökről, csoportvezetésekről, speciális foglalkozásokról, illetve a pedagógus továbbképzésről tartanak részletes tájékoztatót a kert munkatársai. A nap során a pedagógus igazolvánnyal érkezők díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet - tudatta az intézmény közleményében.
Vasárnap a 9-től 16 óráig tartó programsorozat részeként egy-egy standdal bemutatkozik a Vácrátóti Botanikus Kert, a Tiszakürti Arborétum, valamint a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet is. A Barlangteremben magyarországi arborétumokról és botanikus kertekről szóló filmeket vetítenek. 11 órakor Zsigmond Vince botanikai referens mutatja be a növényvilág iránt érdeklődő közönségnek az intézmény gazdag botanikai gyűjteményét. A kert zoopedagógusai az Állatkertben bemutatott növényekkel kapcsolatos, játékos feladatokkal várják azokat, akik tudásukat szeretnék próbára tenni.

Ezen a napon ajándékot is kap az Állatkert. A Kertbarát magazin felajánlásával egy ritka fát. A wollemia nevű tűlevelű fa egyike a világ legritkább fafajainak: a délfenyőfélék családjába tartozó, Ausztráliában őshonos növényfajból a vadonban kevesebb, mint száz felnőtt példány él. Ráadásul nemcsak ritka, hanem igen ősi fajnak is számít, hiszen fosszilis maradványait 90 millió éves kőzetekben is megtalálták. A szakemberek szerint egyes leletek arra engednek következtetni, hogy a kréta időszak több növényevő dinoszauruszának étlapján a wollemia is szerepelt.

A wollemiát 1994-ben fedezték fel a természettudósok, Ausztrália Új-Dél Wales nevű államában, egy Sydney városától 200 kilométerre nyugatra eső védett területen. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kritikusan veszélyeztetettnek minősített növényfajt nagyméretű, sötétzöld tűlevelek, és különleges mintázatú kéreg jellemzi. A legnagyobb vadon megtalálható példány 40 méter magas.
Ennél jóval kisebb, még aránylag könnyen hordozható méretű az a példány, amelyet az Állatkert kap ajándékba. A fiatal növényt az intézmény a Japánkert melletti Bonsai pavilonban helyezi el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását