2024. április 28. - Valéria

Rendezetlen a BKV megbízott vezetőjének jogköre

A BKV megbízott vezérigazgatója nem rendelkezik a munkáltatói jogok egy részével, ezért célszerű lenne a BKV alapító okiratát módosítani - fogalmazódott meg a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának kedd délutáni ülésén.
2008. március 12. szerda 07:47 - Hírextra

Hutiray Gyula (Fidesz) napirend előtt több, a BKV-t érintő problémára hívta fel a figyelmet. Így hiányolta azt, hogy a busztender vizsgálatáról készült felügyelőbizottsági jelentés hetek óta nem jutott el a bizottsághoz, amely közgyűlési hatáskörben jár el a cégeket érintő kérdésekben. Felvetette azt is, hogy szerinte rossz helyen, az ebben hatáskörrel nem rendelkező BKV-igazgatóság elnökénél jelezte lemondását Antal Attila vezérigazgató. Mint mondta, ebben a kérdésben a gazdasági bizottságnak van hatásköre, mivel az nevezi ki a cégek vezérigazgatóit.

Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök a felvetésre ismertette a testület ülése előtt négy perccel, a BKV igazgatósági elnökétől kapott faxüzenetet. Tóthfalusi György továbbította Antal Attila vezérigazgató vasárnapi alig háromsoros levelét, amelyben közölte vele, hogy megromlott egészségi állapotára tekintettel kezdeményezi felmentését a vezérigazgatói posztról és az igazgatósági tagsága alól.

Székely Gábor (SZDSZ) alelnök, aki a BKV felügyelőbizottság elnöke is, ismertette a cég igazgatóságának keddi ülésén ez ügyben hozott döntéseket, illetve a gazdasági bizottságnak javasolt intézkedéseket. Az igazgatóság javasolja Antal Attila vezérigazgató felmentési kérelmének elfogadását. A testület április végéig, egy hónappal meghosszabbította Balogh Zsolt megbízott vezérigazgatói megbízatását. Határoztak arról is, hogy az igazgatóság elnöke és egy tagja az úgynevezett nem delegálható, vezérigazgatói hatáskörbe tartozó esetekben együtt lássák el a cégképviseletet a vezérigazgató helyett.

Székely Gábor elmondta, hogy ismeretei szerint mintegy 70 közvetlenül a vezérigazgató hatáskörébe tartozó felsővezető esetében rendezetlen a munkáltatói jogok egy része.
Hutiray Gyula úgy vélte, hogy ez egy olyan fontos ügy, amiben akár 48 órán belül is döntést kellene hoznia a tulajdonos nevében eljáró gazdasági bizottságnak. Megjegyezte, hogy jelenleg azon BKV felsővezetők esetében, akik tartanak attól, hogy vezetőváltás lesz a cégnél, nincs kinek gyakorolnia a munkáltatói jogokat.

Somlyódy Csaba hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben politikai egyeztetésre van szükség, ami után kész soron kívüli ülést összehívni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását