2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Háromszor nagyobb esély a túlélésre

A kórházon kívüli, szívleállás miatti riasztásoknál háromszor nagyobb esély lehet a túlélésre, ha azt a most kifejlesztett újraélesztési eljárást alkalmazzák, melynél csaknem állandó mellkasi nyomást tartanak fenn - állítja amerikai kutatók tanulmánya.
2008. március 12. szerda 18:25 - Hírextra

Bár a gyors defibrillálás jelentősen javítja a túlélési arányt, kórházon kívül ritkán tudják a megfelelő időn belül alkalmazni, ezért kevés páciens éli túl a szívleállást.

Az új módszer összehangolt beavatkozások sorával minimalizálja a szívbe és az agyba jutó véráramot. 200, megszakítás nélküli mellkasi nyomást tartalmaz, szívritmus elemzést egyetlen sokkolással, 200 sokkolás utáni, azonnali mellkasnyomást, az epinephrine gyors alkalmazását a szív stimulálására és későbbi tubus elhelyezést a légcsőbe a tüdő lélegeztetésére.

Bentley J. Bobrow, a scottsdale-i Mayo Klinika munkatársa és csoportja tanulmányban értékelte az új módszer eredményességét a korábbihoz viszonyítva. Az eljárásra kiképzett tűzoltóktól szerezték be adataikat két arizonai városban.

886 páciensnek volt sürgős beavatkozásra szüksége a két városban a vizsgált időszakban. A kiképzés előtt 218 páciensből 4 maradt életben a kórházba jutásig (1,8 százalék), ezzel szemben az új eljárást alkalmazva 668 páciensből 36 (5,4 százalék).

Második elemzésükben a kutatók vizsgáltak 1799 embert, akit nem az új eljárással élesztettek újra és 661 olyat, akinél már az új módszert alkalmazták. A kórházba érésig a korábbi 3,8 százalékkal szemben 9,1 százalékuk maradt életben.

A kutatók magyarázata szerint a nagy arányú elhalálozás ezekben az esetekben azért történik, mert nem megfelelő minőségű vér áramlik a szívbe és az agyba a "kardiális esemény" után. A most javasolt újraélesztési eljárás éppen ezt akadályozza meg a szinte folyamatos mellkasnyomással.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association szerdai számában jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását