2024. április 23. - Béla

A Kelet bűvöletében

Stein Aurél (1862-1943) régész, orientalista élete és munkássága a témája annak a kiállításnak, amely A Kelet bűvöletében címmel hétfőn nyitja meg kapuit a Hongkongi Egyetem Múzeumában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának szervezésében, a kínai
2008. március 12. szerda 19:21 - Hírextra

Az MTA Könyvtára Keleti Gyűjteményéből és Paul Kannak, a Champion Technology Group elnökének magángyűjteményéből állt össze a világhíres Kelet-kutatóról szóló kiállítás - mondta el az MTI-nek Náray-Szabó Gábor, a könyvtár főigazgatója.

Tavaly novemberben A Selyemút rejtett kincsei címmel rendeztek kiállítást az MTA Könyvtárában abból az alkalomból, hogy 100 évvel ezelőtt fedezte fel Stein Aurél a kínai Ezer Buddha barlangtemplomokat. Ez a budapesti kiállítás lett az alapja a hamarosan megnyíló hongkongi tárlatnak.

A főigazgató arról is beszélt, hogy bár a tudós a brit-indiai kormányzat szolgálatában állt, az MTA tagja volt 1895-től, adományaival rendszeresen támogatta az MTA Könyvtárát, amelyre végrendeletében nyomtatott könyveit, kéziratainak egy részét, és több mint 7000 darabból álló fényképgyűjteményét hagyta.

Ezekből a fotókból, amelyek közül több munka közben ábrázolta Stein Aurélt, vittek ki sokat a kiállításra, valamint dokumentumokat, kézzel rajzolt térképeket, s a Kan féle magángyűjteményből is a kiállításra kerül több tárgy, mint például vázák és selyemfestmények - tette hozzá Náray-Szabó Gábor.

Stein Aurél 1900 és 1916 között három nagy belső-ázsiai expedíciót vezetett, s második út 1906 és 1908 között hozta meg neki a világhírt, mert a Góbi-sivatag szélén rátalált az Ezer Buddha barlangtemplomokra. 492 barlangban 45 ezer négyzetméter falfestményt, 2000 stukkót, vagyis plasztikus faldíszt, egy titkos üregben pedig több tízezer kéziratot, selyemfestményeket tártak fel.

Peking és Sanghaj után most Hongkongban, a keleti és a nyugati civilizáció kapujában folytatódik a magyar évad. Schiff András zongora- és Perényi Miklós gordonkaművész adott koncertet, Fehér László festőművész képeit állították ki, és szerepel Hongkongban a Magyar Állami Népi Együttes is az MTA Könyvtárának Stein Aurélról szóló kiállítása előtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását