2024. május 2. - Zsigmond

Újjászüleétsi séta

Újjászületés sétát rendeznek szerda délután az 1879-es szegedi nagy árvíz 129. évfordulóján; a nagyközönségnek szervezett első - és ingyenes -városnézés résztvevői megismerhetik a szinte teljesen elpusztult és rekordgyorsasággal újjáépített belváros nevez
2008. március 11. kedd 18:25 - Hírextra
A tragédia 100. évfordulójára emelt Árvízi emlékműtől induló séta során az érdeklődők hallhatnak a katasztrófa előzményeiről, a korabeli beszámolók szerint a hatezer szegedi házból alig kétszázhatvanat megkímélő áradat következményeiről, valamint a város újjászületéséről is.

A rendezvényt életre hívó Mihály Illés elmondta, hogy a nagyközönség számára első alkalommal szervezik meg az emléksétát - korábban csak idegenvezetők számára tartottak hasonló rendezvényeket -, mivel a helybéliek többsége is keveset tud az árvízről, és az azt követő, a város mai arculatát is meghatározó újjáépítésről. Az ismert környezetben ritkán vagy talán még soha nem hallott információkat szerezhetnek azok, akik végigjárják a másfél órásra tervezett sétát.

A résztvevők megemlékeznek a várost újjáépítő zseniális mérnökről, Lechner Lajosról is, aki 1833-ban, azaz éppen 175 éve született. A séta során hallható adatok forrása is az a kötet, amelyet az építész állított össze a munkák befejezését követően 1891-ben. A városrendező mérnök, akinek emlékét dombormű őrzi a Dóm téren, a Nemzeti Emlékcsarnokban, korszerű várost tervezett a Tisza partjára, középületekkel - mint a színház, a törvényszéki palota, a posta -, lakóházakkal, körutakkal, sugárutakkal, rakpartokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását