2024. május 6. - Ivett, Frida

Nemzeti Jogvédő Alapítvány közleménye

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány elfogadhatatlannak tartja azt a rendőri intézkedés-sorozatot, amely 2008. március 9-én 19 óra után a Budapest V. kerület Vértanúk terére bejelentett tüntetés időszakában volt tapasztalható Budapest belvárosában. Emiatt jogvédő
2008. március 11. kedd 15:40 - Hírextra
Ezen a napon este 2006 őszére emlékeztető mértékű és intenzitású rendőri jelenlét jellemezte Budapest belvárosát, a Kossuth tér környékére kiterjedően. Az utcasarkokon rendőri rajok és szakaszok, illetve különböző rendőri egységek posztoltak, cirkáltak a Készenléti Rendőrség állományának soraiból. A Kossuth térhez vezető utcákat kordonnal zárták el, a térségbe belépők többségét igazoltatták, de egyébként is lépten-nyomon sokakat, különösen olyan személyeket, akik nemzeti elkötelezettségüket öltözetükben, és valamilyen formában kifejezték. A közeli, jelentős létszámú fogyasztó közönségű eszpresszót konkrét indok és minden magyarázat nélkül szállta meg rövid időn belül két alkalommal is a Készenléti Rendőrség egy-egy nagy létszámú egysége, és ott minden bent tartózkodó vendéget igazoltattak, adataikat felírták. Ezt a cselekményt videofelvétellel rögzítették és ezen – alkalmanként közel egy-egy órás - időszak alatt a vendéglátó-ipari egységből se ki, se be nem lehetett lépni. Mindez ellentétes az igazoltatás vonatkozó szabályaival és a célhoz kötöttség elvével.

Már több alkalommal rámutattunk arra, hogy vonatkozó nemzetközi egyezmények, illetve hazai jogszabályok és ezen normák bírói értelmezése szerint az állam kötelessége az alapvető jogok tiszteletben tartása, és ez nem merülhet ki abban, hogy tartózkodnia kell megsértésüktől, hanem azt is jelenti, hogy gondoskodnia kell az érvényesülésükhöz szükséges feltételekről.

Jelen esetben megállapítható, hogy egy bejelentett, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó tüntetés időszaka alatt a rendőrség a szükségesség és arányosság követelményeit megsértve olyan mértékben volt jelen a bejelentett tüntetés helyszínén illetve környékén, amely alkalmas volt arra, hogy a jelenlevő és egyébként alkotmányos alapjogaikat jogszerűen gyakorló személyekben félelmet és riadalmat keltsen. Ez különösen elmondható arra a szintén elfogadhatatlan intézkedésre, amikor a Nádor utcában a bejelentett rendezvény időszaka alatt, az egyik beszéd idején a Készenléti Rendőrség egyik nagy létszámú egysége minden előzmény nélkül tömegoszlatásra felfejlődött alakzatot alakított ki, ezzel kiváltva a jelenlevők és a környéken tartózkodók megdöbbenését, nemtetszését. Mindez kis híján az egyébként teljesen békés tüntetők és a rendőrök közötti összecsapáshoz vezetett.

Nem helyeselhető az, hogy egy tüntetés résztvevőjével a tüntetés idején azt érzékeltetik, mintha egy kordonok közé zárt rezervátum megtűrt kegyeltje lenne és a rendvédelmi szervek kiemelten fokozott figyelme és felügyelete alatt áll. Ahol ez van, ott Illyés Gyulával szólva "zsarnokság van".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 11. 17:36
Fogalmam sincs, hogy a Rendőrség a törvényi előírások szerint volt-e jelen vagy sem.
Én azonban helyeslem a rendőri - akár túlzott - jelenlétet, mert a nem tüntetőknek viszont joguk van a nyugalomhoz, a békés hétköznapi élethez.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását