2024. május 3. - Tímea, Irma

Negyedmillió hallgatót segített a diákhitel

Aki a felsőoktatásban való részvételéért tandíjat fizet, annak nagy segítség lehet a diákhitel, aminek a törlesztését csak tanulmányai végeztével kell elkezdenie, akkor is az átlagosnál jóval kedvezőbb részletfizetési feltételekkel. Juhász Györggyel, a Di
2008. március 10. hétfő 10:03 - Hírextra

- Visszatekintve diákéveire, főleg a felsőoktatásban eltöltött évekre, szükségük lett volna akoriban Önnek vagy évfolyamtársainak a diákhitelre?

- A tanulmányi évek folyamán egy-egy közös programhoz, ünnepléshez igen jól jött volna egy kiegészítő anyagi forrás. Annak hiányában bizony csoporttársaimnak, és persze nekem is leginkább munkavállalással kellett iskolás éveinkkel járó költségeink - így például a szállás, az étkezés, jegyzetek vásárlásának, de természetesen a hallgatói léttel együtt járó bulizások - fedezetét előteremteni - emlékezik Juhász György.

- Most viszont az éppen erre való pénzek elosztásának a gazdája. Több mint hatéves tapasztalattal rendelkezik már a magyar hallgatói hitelrendszer. Mennyien vannak, akik - amolyan rossz diákként - nem törlesztik a hitelt?

- Az induló esztendő, 2001 óta több mint negyedmillióan éltek a diákhitel lehetőségével. El kell mondanunk, hogy az adós diákok fizetési fegyelme igen jó. Hadd érzékeltessem ezt egy pár adattal. Ügyfeleink közül 40 ezren már minden tartozásukat letudták. Jelenleg több mint 96 ezer fő törleszti diákhitelét, akikből csupán mintegy 3 ezren tekinthetők tartósan nem fizetőnek. Ez körülbelül 3 százalék, ami nemzetközi összehasonlításban is kiválónak tekinthető. Ugyanakkor a diákhitel eltér a banki hitelektől. Többek között abban is, hogy a törlesztést csak a tanulmányok befejezése után kell megkezdeni. Esetünkben - a banki hitelektől eltérően - nincs meghatározott futamidő, sem fix törlesztő részlet, csak az egyén jövedelméhez igazított, viszonylag alacsony összegű kötelező törlesztés van előírva. Az, hogy ennek megfizetése a nagy többség számára nem okoz gondot, arra jó példa lehet a tavalyi tanév, amikor ügyfeleink számára 5,9 milliárd forint kötelező részletet írtunk elő, ezzel szemben közel 11 milliárd forint érkezett be. Ez annak is volt köszönhető, véleményünk szerint, hogy nálunk - eltérően a legtöbb bank által alkalmazott díjaktól - az előtörlesztés díjtalan. Ezzel az eszközzel mindenki saját maga alakíthatja a törlesztésének a futamidejét. Ha akarja, akkor elhúzhatja a diákhitel törlesztését hosszabb időre, mert másra kell a pénz, de ha számára úgy kedvezőbb, akkor rövidebb idő alatt is letudhatja a tartozását - magyarázza a vezérigazgató-helyettes.

- Mi tesznek azokkal, akik nem törlesztenek időben?

- Mindenki számára kínos helyzet az, ha az ügyfelünk már hat havi hátralékot halmoz fel. Ez esetben felszólítást küldünk részére, és ha ez is hatástalan, akkor a Diákhitel Központ Zrt. felmondja a szerződést. A tartozás behajtását ebben az esetben már az adóhatóság végzi. Sok kellemetlen esetet és felesleges ügyintézést tud az okozni, ha az ügyfelünk nem jelenti be például levelezési címének megváltozását, aminek révén tájékoztatásaink, vagy rosszabb esetben felszólításaink nem érnek célba. Ezúton is kérek minden ügyfelünket, hogy a személyes, vagy tanulmányi adatában bekövetkező változását minél előbb jelentse be a Diákhitel Központnak!

Juhász György úgy tájékoztatott, hogy a hitelfelvevők 58 százaléka államilag finanszírozott, 42 százalékuk pedig költségtérítéses képzésre jár. A hitelt mindenki megkapja, hitelbírálat nélkül, csupán a jogosultsági feltételeknek kell megfelelni, azaz a felsőoktatásba beiratkozott, negyven évnél fiatalabbak vehetik igénybe.

Időközben lehetővé vált az úgynevezett engedményezés intézménye. A hitelt folyósító Diákhitel Központ már nem csak az ügyfeleinek utalhatja a hitelt, hanem az ügyfelei megbízásából közvetlenül a képzést folytató intézmény számára is. Ez a lehetőség azért lényeges, mert nagyon sok felsőoktatási intézményben az a szokás, hogy a szemeszter kezdetekor, a beiratkozásnál kell befizetni a költségtérítést, a hallgatók viszont csak akkor kaphatnak hitelt, ha beiratkozott státusszal rendelkeznek. Az ellentmondás most feloldható, hiszen a hallgató írásos nyilatkozata alapján a Diákhitel Központ a hallgató diákhitelének egy részét vagy az egészét közvetlenül a képzést folytató intézmény részére utalhatja, s ez a tény már olyan garanciát jelent az intézmény számára, amelyért cserében az adott egyetem, főiskola úgy tekinti, mintha a hallgató befizette volna a tandíjat. Jelenleg, kísérleti jelleggel négy intézményben vezették be az említett lehetőséget, a debreceni és szegedi egyetemen, a kecskeméti főiskolán és Szombathelyen. Szeptembertől azonban már országosan is szeretnék ezt rendszeresíteni. Ekkortól egyébként 10 ezer forinttal emelkedik majd a diákhitel maximálisan felvehető összege is, amely az államilag finanszírozott képzésben negyvenezer, költségtérítéses képzésben ötvenezer forint lesz.

- Tegyük fel, a hitelt felvevő személy meghal, vagy időlegesen, esetleg véglegesen rokkanttá válik. Kötelezhető a szülő vagy hozzátartozó a hitel visszafizetésére?

- A diákhitel-tartozás nem örökölhető, ilyen szomorú esetben a tartozást törli a Diákhitel Központ. A rokkantság idejére a törlesztési kötelezettség felfüggeszthető, ezt írásban lehet kérelmezni. Aki pedig gyes-en, gyed-en van vagy terhességi gyermekágyi segélyt kap, ha kérvényezi, jogosult az állami kamattámogatásra is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását