2024. április 26. - Ervin

Fulladnak a madarak

A torokatka (Sternostoma tracheacolum) madaraink egyik legkellemetlenebb atkás megbetegedése. Az élősködők ugyanis a légutakban telepednek meg, tehát nehezen hozzáférhetőek. Milyen tünetekkel jár, és mit tehetünk ellene? Az akut megbetegedés leggyakrabban
2008. március 7. péntek 10:25 - Hírextra

A betegség kialakulásának kezdetén a madár abbahagyja az éneklést, borzolja tollazatát, a környezeti ingerekre egyre kevésbé reagál. A fertőzöttség teljes kialakulásakor szemmel láthatóan nehezére esik a légzés.

A csőr tövét a szabad szemmel nem látható atkatelepek és az oda lerakott peték irritálják, ezért a csőrét az ághoz, ülőrúdhoz dörzsölve próbál a kellemetlen élősködőktől megszabadulni. Egyre gyakrabban köhög, tüsszög, hogy a légutakat elzáró atkáktól megtisztítsa magát, de erre nincs sok remény. A légvétel nehézsége végletesen kifárasztja, s emiatt étvágytalanság, fogyás, a szervezet teljesen legyengülése következik be, amikor is a szervezet ellenállása más betegségekkel szemben megtörik és céltudatos terápia nélkül elhulláshoz vezet.

Szerencsére a kutatók a torokatkának nevezett élősködőt még csak madarakon figyelték meg, emberi fertőződésről még nem adtak számot. Ettől függetlenül nem árt, ha madaraink kalitkáját, valamint a kalitka berendezési tárgyait (ülőrúd, műanyag fészek és fürdetődoboz stb.) rendszeresen fertőtlenítjük.

A kórokozó mikroszkopikus méretű, s vizsgálata során bebizonyosodott, hogy elevenszülő. A fertőzés rendszerint érintkezés - etetés, rátüsszentés, belégzés - útján terjed. Csakis közvetlen úton, mert az apró torokatkák a levegőn két-három óra alatt elpusztulnak, beszáradnak.

A fertőzöttség tünetei három-négy hét alatt fejlődnek ki. Ezért az új madár tenyészetbe bevitelét megelőző karantént ajánlatos egy hónapra kitolni! A fertőzött madár az ülőrúdhoz dörzsöli a fejét, ill. a csőrét. Enyhébb esetben csak nyugalmi állapotban zavarják az atkák a madarat, s csak az alvó madarak tüsszögnek. Súlyosabb esetben állandósul a tüsszögés, a madár ki-kitárja a csőrét, s jellegzetesen tolja előre a nyelvét, ezzel a mozdulattal próbál megszabadulni - sajnos reménytelenül - a torkát irritáló élősködőktől.

Ha minden elővigyázatosság ellenére bekövetkezik a baj, akkor forduljunk állatorvoshoz. Alkalmazható speciális csöppentős (spot on light) készítmény az atkák megölésére, antibiotikum, amit az ivóvízbe, és nyálkaoldó, amit akár közvetlenül az állat szájába is adhatunk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását