2024. április 18. - Andrea, Ilma

Helyreállt a gázexport

Ismét normális gázszolgáltatás az orosz-ukrán földgázvezetékeken, miután a két ország elnöke telefonon megegyezett egymással. Medvegyev és Juscsenkó megállapodásáról semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra. Az orosz gázmonopólium csökkentette az Ukr
2008. március 6. csütörtök 11:10 - Hírextra
Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Juscsenkó ukrán elnök közbenjárására volt szükség az újabb gázháború elhárítására. Az első emberek tárgyalásáig mindkét fél folyamatosan emelte a tétet. A Gazprom saját állítása szerint 50, az ukránok szerint 80 százalékkal csökkentette az Ukrajnának szállított gázt. A Naftogaz szerint Ukrajnának alig pár napra elegendő gáztartaléka maradt. 2006-ban Ukrajna hasonló helyzetben megcsapolta az Európának szánt orosz exportgázt.

"Ukrajna megbízható partner. Az Európába irányuló gázexportot illetően minden kötelezettségünknek eleget teszünk. Ez nagyon fontos Ukrajna számára, hiszen országunk presztízséről van szó” – nyilatkozta Julia Tyimosenkó.

Tyimosenkó fogadkozása mégsem nem nyugtatta meg a kétkedőket. Az orosz-ukrán vita elmérgesedése már azzal fenyegetett, hogy megismétlődik a 2006-os helyzet, amikor az Európai Unió ellátása is bizonytalanná vált. Az európai gátszolgáltatók elővették a kidolgozott vészforgatókönyveket. Az E.ON arra is felkészült, hogy a kétszeresére növeli a nyugatról importált gázmennyiséget.

Az orosz függésre a megoldást a Nabucco

A Gazprom szóvivője a délután közölte, hogy létrejött a megállapodás. Bejelentése szerint már helyreállították a gázszolgáltatás az orosz-ukrán földgázvezetékeken. Ezúttal megoldódott a gázvita, de hosszabb távon az az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat megépítése tenné biztosabbá Európa gázellátását. Ez a vezeték azonban Európa Oroszország iránti kiszolgáltatottságot hosszabbítaná meg. Európa energiaellátásában az igazi áttörést a közép-ázsiai gázt szállító Nabucco vezeték megépítése jelentené.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását