2024. április 28. - Valéria

Pekingben serénykednek a civilek

Eddig több mint 1 millióan jelentkeztek önkéntesnek az idei pekingi olimpiára és paralimpiára, s már az 1,2 milliót is meghaladja a "városi segítőként" közreműködni akarók száma.
2008. március 5. szerda 13:13 - Hírextra
A kínai hírügynökség összegzéséből kitűnik, hogy a március 31-ig tartó toborzás elérte célját, s minden korábbi hasonló olimpiai csúcsot megdöntöttek a jelentkezési lapokat az ötkarikás játékokat szervező bizottsághoz (BOCOG) visszaküldő önkéntesek.

Az "igazi" olimpiai segítőkre a versenyekkel, a sportolókkal összefüggésben számítanak, míg a "városi önkéntesek" mindenekelőtt a Pekingbe látogató turisták eligazításában fejthetnek ki áldásos tevékenységet. Előbbiek közül a szervezők 100 ezer emberre tartanak igényt (70 ezerre a nyári olimpia, 30 ezerre az azt követő paralimpia idején), utóbbiak táborából pedig 400 ezret választanak majd ki a jelentkezési határidő lezárultával.

A külföldről érkezők egy kisebb részét nem hotelekben helyezik el, hanem családoknál: eddig 1000 kínai família vállalta, hogy kész vendéget befogadni a házába. Az otthonosabb vendéglátást azonban a kínaiak szigorú feltételekhez kötik, csakis módosabb családok jelentkezését fogadják el, ahol kiválóan felszerelt, a szigorú tisztasági követelményeknek is megfelelő, légkondicionált külön szobák állnak rendelkezésre. A családi vendégeskedés jelen kalkulációk szerint egy éjszakára 50 és 80 amerikai dollár közötti összegbe kerül, de a summa ennél magasabb is lehet. Az AP megjegyzi: mindazonáltal a maszek házaknál még mindig sokkal jobban jár a turista, mintha valamelyik pekingi szállodába megy, ahol "garantáltan" többet kell fizetnie az ellátásért. Egy ötcsillagos hotelben például átlagáron számolva 380 dollárt kell leróni egyetlen éjszakáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását