2024. április 30. - Katalin, Kitti

Palánk alól a porondra

A magyar kosárlabdasport legendájának választották egy 2005-ös szavazáson az akkor 44 éves Németh Ágnest. A fénykorában pazar kosaraiért, példás küzdőképességéért, s nem utolsósorban 202 centiméteres magasságáért Európa-szerte csodált bedobót ma a cirkusz
2008. március 5. szerda 09:42 - Hírextra

A hölgy kissé fenn hordja az orrát, s legtöbb beszélgetőpartnerét lenézi. Mégsem lehet nagyképűnek tartani, hiszen Németh Ági mindenkivel "fentről" beszél. Hogyan is tehetné másképp a maga 202 centi magasságával?

Aki ifjú korában látta, meggyőződhetett arról, hogy az isten is kosárlabdázónak teremtette. Pedig Ági nem is gondolt arra, hogy a palánkok alatt vitézkedjen. Csecsemő és gyermekápolónak készült, el is végezte az egészségügyi szakiskolát. Noha biztosan kitűnő gondozó vált volna belőle, nagy szerencse, hogy egy napig sem dolgozott az egészségügyben, mert mire végzett az iskolában, már fölfigyeltek különleges adottságaira a sportvezetők.

A kosárlabdasport pillanatok alatt lecsapott az égimeszelő lányra.

Balatonalmádiban, egy iskolai magasugróversenyen fedezte fel Ágit a Központi Sportiskola (KSI) egyik edzője, habár a 145 centis magasság, amit teljesített, nem számított különleges eredménynek. Ám ennyi ruganyosság éppen elég ahhoz, hogy a langaléta lány felugorva, az NBA-játékosok specialitását utánozva a kosárba "zsákolja" a labdát.

A Veszprém megyei Dudar községből felhozták a lányt a fővárosba, azzal a határozott szándékkal, hogy nemzetközi szintű kosarast nevelnek belőle.

Ági új klubjában, a BSE-ben gyorsan fejlődött, csakhamar a magyar női kosárlabdázás kiemelkedő egyéniségévé vált. Bár rendkívüli magassága nagyban segítette, dobásainak pontossága, játékintelligenciája tette valójában azzá, hiszen nagyon magas játékosok azért rajta kívül is akadtak a sportág élmezőnyében.

Dicsőségsorozata káprázatos lett. Háromszázhússzor volt magyar válogatott, 1985-ben bekerült az Európa-válogatottba, háromszor volt az Év játékosa, többszörös gólkirály, a moszkvai olimpián negyedik helyen végzett a csapatával, s négy Eb-n lett bronzérmes. Pályafutása végén négy esztendeig az olasz bajnokság egyik élcsapatában, a Schio-ban profijátékosként alapozta meg későbbi egzisztenciáját.

Azt gondolnánk, ezután a szokásos utat járta, de Németh Ági esetében ez téves következtetés. Nevét hiába is keresnénk a kosárlabdasportban azután, hogy az aktív versenyzést befejezte, sem edzőként, sem vezetőként nem dolgozik a palánkok körül.

- Nem vagyok vezető típus! Még csapatkapitányként sem éreztem jól magam. Azt, hogy leüljek a kispadra, vagy a sportvezetésben dolgozzak, soha fel sem merült bennem. A kosárlabdázással jó ideje szakítottam, csak a televízió képernyőjén és a sportlap híreit figyelve követem az eseményeket.
Különben is: addigra közbeszólt a sors! Hetyke bajszú ifjú volt a küldönce, akit már korábbról megismert, s aki lassacskán megdobogtatta Ági szívét. Szívesen mondanánk, hogy ő lett "A nagy Ő", de ezt - legalábbis fizikai értelemben - a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk a mindössze 157 centire nőtt Ditmár Rolandról. Ő ugyanis csaknem fél méterrel kisebb szíve választottjánál.
A kérdés kihagyhatatlan:

- Hogyan szerethet egymásba két ilyen végletesen különböző ember?

- Rolandot és engem a barátaink meg akartak tréfálni. Mindkettőnknek írtak egy levelet, hogy találtak számunkra megfelelő, hozzánk való partnert. Neki egy helyes alacsony csajt, nekem pedig egy colos srácot. A leírás alapján alig vártuk már, hogy találkozzunk egymással. Egyikünk sem számított arra, hogy pont az ellenkezője a vaklóság annak, amit a haverok ígértek.

- Szerelem első látásra?

- A folytatásra először még álmomban sem gondoltam. Abban az időben Olaszországban játszottam, csak a karácsonyi szünetre jöttem haza. Roland felhívott, hogy szeretne találkozni velem.
- Sejtette, mi a vágya?

- Gondoltam, eldumálgatunk. Szívesen beszélgettem ezzel a kedves, szellemes, rokonszenves kis emberkével. Arra azonban nem számítottam, ami következett. Letérdelt elém, s ahogy dukál, megkérte a kezem.

- És maga?

- Annyira meglepődtem, hogy rögtön igent mondtam.

- Látványos lehetett az esküvőjük…

- Nem volt esküvőnk! Ő nagy lakodalmat akart, én viszont nem szeretem a felhajtást. Roland kijelentette, hogy fű alatt - értsd: titokban - nem házasodik. Egyházi áldás nélkül élünk együtt, immár huszonhárom esztendeje.

- Gyerek?

- Enikő lányunk 14 éves. Egyikünkre sem hasonlít. Átlagos testmagasságú, 160 centi magas, nem is szeretne olyan hosszú lenni, mint én. Az apja fejére azonban máris ránőtt.

Ági és Roland regénye a cirkuszi porondon folytatódott. A zseniális kis ember, aki mellesleg artista, kitalálta, hogy milyen óriási poén lenne, ha ez a furcsa párosuk cirkuszi produkcióban lépne fel.
- Mit szólt az ötlethez?

- Örültem neki, hiszen miután abbahagytam a kosarazást, kellett valamilyen elfoglaltság. Nem volt teljesen idegen tőlem a feladat, hiszen játékosként is közönség előtt léptem fel. Kétezer óta turnézunk együtt itthon és a nagyvilágban.

Nem mondja, de úgy hírlik: mindenütt hatalmas sikerrel. A budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nem véletlenül kaptak három különdíjat. Márciusban Dániába utaznak, majd a kínai cirkusz meghívásának tesznek eleget. Ősszel pedig a világhírű amerikai Ringling cirkuszban vendégszerepelnek. Mr. és Mrs. Ditmár humoros kettősét mindenhol világszámként fogadják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását