2024. április 30. - Katalin, Kitti

A bombázás áldozataira emlékeztek

Szombathely 63 évvel ezelőtti bombázásának áldozataira emlékeztek kedd este a vasi megyeszékhelyen gyertyagyújtással, koszorúzással.
2008. március 5. szerda 07:59 - Hírextra

"Gyászolni és emlékezni jöttünk. Emlékezni városunk történelmének egyik legsötétebb napjára" - mondta Ipkovich György, Szombathely polgármestere a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának falán elhelyezett emléktábla előtt elmondott beszédében.

Hozzáfűzte: az angolszász haderő által végrehajtott légitámadások következtében a romokban heverő város 423 lakója halt meg, közülük 303-an március 4-én. Szombathely 4471 lakóházából 3575 sérült meg, ebből 1028 épület súlyosan megrongálódott, 312 ház teljesen elpusztult. Találatot kapott a barokk székesegyház, szinte megsemmisült a városháza és a színház épülete, súlyos károkat szenvedett több más közintézmény is.

"Ma már újra a város állandó színházáról folynak az egyeztetések, ugyanolyan lelkesedéssel várjuk annak megépülését, mint egykori elődeink. A város lakói abban a nehéz időszakban is vallották, hogy kell lennie hitnek a jövőben, az emberekben, a békében, ami nélkül nincs fejlődés, nincs élet" - hangoztatta Ipkovich György.

A kegyeleti megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az Assisi Szent Ferenc kollégium falán elhelyezett emléktáblát is, gyertyákat és mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére, ökumenikus szertartással imádkoztak az elhunytakért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását