2024. május 2. - Zsigmond

Változik a leendő elnök

Dmitrij Medvegyev, aki a vasárnapi elnökválasztás után minden jel szerint elfoglalja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök székét, szemmel láthatóan változik az utóbbi időben, s lassan alkalmazkodik az előtte álló, nem csekély feladathoz.
2008. február 29. péntek 18:56 - Hírextra

Legelőször a kívülálló annyit láthattak, hogy fogyni kezdett, s a pufi kis funkcionáriusból mostanra jó kiállású, mosolygós ifjú politikussá vált.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint néhány hónapja Medvegyev még öltözködésében is pontosan követte pártfogóját, Vlagyimir Putyin elnököt, hozzá hasonlóan (remekbe szabott) sötét öltönyöket hordott szerény selyemnyakkendőkkel, de már egy ideje a sötétkékre állt át. Ez a szín kiemeli a környezetéből, és általában az "intellektuális személyiség" képzettársítást hívja elő. (A vidéki utakon a hivatalos rendezvények után Medvegyev a magasnyakú pulóvert és szövetnadrágot öltő Putyintól eltérően eddig is fekete kardigánt és farmert vett fel.)

Míg régebben a jelölt csupán bólogatva hallgatta, amit például egy gyárlátogatáson hallott, vagy visszakérdezett, egy ideje már felszabadultan tréfálkozik.

Emellett mostanában beszédeiben egyre kevesebbet hivatkozik Putyinra, megváltozott korábban a mostani elnököt idéző beszédstílusa, és hangjában új határozottság jelent meg. A minap Habarovszkban mondott beszédében egy minisztériumnak egy szakvélemény késéséért figyelmeztetést helyezett kilátásba csendesen, de olyan fagyosan, hogy a Komszomolszkaja Pravda szerint "a meglett hivatalnokok is legszívesebben szaladtak volna szüleiktől igazolást kérni, hogy miért hiányoztak a matekóráról".

A politikatechnológusok is megteszik a magukét: naponta kiderül Medvegyevről valami, kezdve attól, hogy kondigépet tart a dolgozószobájában. Már lehet tudni róla, hogy mit olvas - az orosz és nemzetközi szépirodalom mellett történelmi, gazdasági és filozófiai köteteket -, hogy szeret az interneten szörfölni és filmeket nézni, és imádja a rockzenét.

Arról, hogy hogyan alakítanak egy-egy politikust a szakértők, a lapban Igor Minkusz, az egyik legnevesebb orosz politikatechnológus nyilatkozott, természetesen a látszatát is kerülve annak, hogy az ismertetett módszerek bármelyikére szüksége lenne a jelöltnek. A beszédgyakorlatoktól a pszichoanalízisig és tovább terjed az eszköztár, de azért nem lehet teljesen hamis képet kialakítani, "ahogyan Piroska maszkját sem lehet ráadni a farkasra, mert kilóg a füle" - mondta Minkusz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását