2024. április 26. - Ervin

Szabályozni kellene a polgármesteri eskü szövegét

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint alkotmányellenes, hogy nincs törvényben szabályozva a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek esküjének szövege - derül ki a testület pénteken közzétett hírleveléből.
2008. február 29. péntek 14:44 - Hírextra

Az Ab ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának június 30-ig tegyen eleget - olvasható a tájékoztatóban a testület hétfőn született határozatáról.

Az indítványozó szerint az önkormányzati törvény módosításának hatálybalépése következtében 1994. december 10-étől a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek esetében nincs hatályos törvényi esküszöveg. Az Ab álláspontja szerint így sérül a jogbiztonság, mert vitássá válhat, hogy a képviselői munka megkezdésének feltételeként letett eskü mit tartalmazzon.

Az eskü törvényi szövegének a hiányában visszaélés, közigazgatási per származhat abból, ha a képviselő-testület az „avantgard” eskütételt, az „esetleg szélsőséges politikai nyilatkozatot” elégtelennek minősíti, s ezért a képviselői munka megkezdését nem engedi meg - vélte az indítványozó.

Az Alkotmánybíróság megalapozottnak találta az indítványt. A testület a határozat indoklásában kifejtette: a törvényalkotó az eskü szövegének hatályon kívül helyezésével olyan helyzetet teremtett, amelyben vitássá tehető az eskü letétele. A testület szerint az sem tisztázott, hogy eskü hiányában megválasztott képviselőnek, illetve polgármesternek tekinthető-e az illető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását