2024. május 9. - Gergely

Vasútkiállítás Keszthelyen

Európa egyik legnagyobb trófeagyűjteménye, valamint a kontinens első digitálisan vezérelt óriás vasúti terepasztala látható márciustól a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban; a két új állandó tárlattal nyílik meg hamarosan az intézmény új kiállítótere - tá
2008. február 28. csütörtök 18:07 - Hírextra

Czoma László elmondta: a két kiállításnak helyet adó múzeumi épület megnyitásával a korábban a honvédség által használt kastélypark rehabilitációja is megkezdődött. Az igazgató felidézte, hogy a Festeticsek egykori palotájának 35 hektáros parkjából 25-öt a katonaság foglalt el évtizedeken keresztül. Ebből most egy kéthektáros terület újulhatott meg: kiállítóhellyé alakítottak egy épületet és újraparkosították a környezetét.

Az átalakítási és területrendezési munkálatok 821 millió forintba kerültek, ebből 100 millió a két tárlat kialakítását szolgálta. A teljes beruházás legnagyobb részét európai uniós forrás és magyar állami hozzájárulás fedezte, 21 millió forintot pedig a kastélymúzeum biztosított önerőként - részletezte az igazgató.

Czoma László a távirati irodának az 500 négyzetméteres vasúti terepasztalt úgy jellemezte, mint Európa egyik legnagyobb ilyen modellbemutatóját, amely abban első a kontinensen, hogy emberi kéz érintése nélkül futnak rajta a járművek. Összesen 165 szerelvény zakatol a csaknem három kilométer hosszú sínpályán, amely mellett mintegy ezer miniatűr épület áll.

Jelenleg is 15-en építik a történelmi vasútmodell-kiállítást, amelyen a nyugat-dunántúli települések állomásait és az egykori Déli Vasút nyomvonalát, valamint a németországi fekete-erdői és az ausztriai semmeringi vasúthálózatot mutatják be. A hatalmas terepasztalon, amely egy autópályaszakaszt és egy képzeletbeli várost is megjelenít, a vonatok mellett villamosok, autók is mozognak majd - mutatott rá az igazgató.

Mint elmondta, a kiállításhoz számos járművet és épületet egyedileg, a kastélymúzeum megrendelésére készítettek a legismertebb, elsősorban német modellgyártók. A Modell és Vasút című lap főszerkesztője, Egly Tibor szakmai irányításával készülő terepasztalhoz tíz kilométernyi kábelt használtak fel.

A járművek, épületek és közlekedési műtárgyak építésének egy szakaszát majd a látogatók is nyomon követhetik, a kiállítás megnyitása után ugyanis tovább folyik az építés - említette érdekességként Czoma László.

Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum vezetője az MTI-nek arról beszélt: csaknem 150 faj kitömött egyedei és trófeái mellett egy fegyvergyűjteménynek is helyet ad a kiállítás. A kitömött állatok és a trófeák egykori és mai híres vadászok, Windischgra:tz Ferenc József, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, valamint Szederjei Ákos, Dózsa György és Hídvégi Béla gyűjteményének darabjaiból származnak.

A több mint kétezer négyzetmétert elfoglaló tárlaton főként afrikai állatokat helyeztek el eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben. Számos világrekorder trófea és különleges, ma már kihalófélben lévő faj egyedei is megtekinthetők.

Elefántagyarak, krokodil- és vízilókoponyák mellett kitömött jegesmedve, jávor- és rénszarvas, bölény, tigris, valamint több különleges, Új-Zélandról, Ázsiából és Amerikából származó állat is helyet kapott a tárlaton. A különlegesebb fajok között például pézsmatulok, vapiti szarvasfajta, bongó, ocelot vagy karakál is látható. A legrégebbi, beazonosítható trófea egy kafferbivalyé, amelyet 1928-ban ejtett el Széchenyi Zsigmond.

Tóth Csaba a fegyverkiállítást bemutatva elmondta: a tárlaton a 16. századtól láthatók míves európai kézifegyverek és lőportartók, továbbá afrikai és ázsiai harci eszközök. A keszthelyi tárlatot vadászati témájú érmék és könyvek is színesítik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását