2024. április 27. - Zita

Tetemes tartozása van az uralkodónak

Tetemes, 880 ezer dollárra (151 millió forintra) rúgó tartozása van az áramszolgáltató felé Gianendra nepáli királynak és családjának.
2008. február 28. csütörtök 18:09 - Hírextra

Az uralkodó és családja csaknem két éve nem fizeti a hatalmas katmandui palota és a többi bungaló, valamint a rokonság otthonainak villanyszámláját - írta a Kantipur című újság az állami közüzemi vállalat egyik névtelenségbe burkolózó munkatársára hivatkozva.

A koronás fő villanyszámláit a kormány fizette egészen a 2006-os utcai zavargások kitöréséig, amikor is Gianendra királynak egy rövid ideig tartó "önkényuralmat" követően le kellett mondania a tényleges hatalomgyakorlásról a politikai pártok javára.

Az új kormány gyakorlatilag minden hatalmától és az állami anyagi támogatástól is megfosztotta az uralkodót. "Azóta nem érkezett semmilyen befizetés" - nyilatkozta az áramszolgáltató munkatársa. "Minden hónapban elküldjük a számlát, de senkit sem érdekel" - fűzte hozzá.

A királyi udvar egyik hivatalnoka szerint a kormány feladata, hogy rendezze a számlákat. "A kormánynak kell fizetnie a palota költségeit, beleértve a telefont, az áramot és a vizet. Eddig ez soha nem jelentett problémát" - reagált a szintén névtelenséget kérő királyi alkalmazott.

A kormánykoalíció, beleértve a korábbi maoista lázadókat, 2007 decemberében megegyeztek, hogy az áprilisi választások után eltörlik az évszázados múltra visszatekintő hindu monarchiát. Azóta a bankjegyeken a király arcképét átvette a Mount Everest, Gianendra portréi a közhivatalok faláról is lekerültek.

Az áramszolgáltató vállalat bármikor kikapcsolhatja a szolgáltatást a királyi palotában, ahogy erre az átmeneti kormány hét pártja rábólint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását