2024. április 25. - Márk

Duplájára nőtt az idősotthoni ellátásra várakozók száma

Somogyban 2001 óta 230 százalékkal nőtt az idősotthoni ellátásra várakozók száma, s átlagosan másfél-két évet, esetenként akár négy évet is várniuk kell a felvételre jelentkezőknek - hangzott el a szerdán Kaposváron a témában rendezett tanácskozás sajtótá
2008. február 27. szerda 21:03 - Hírextra

Somogy megye szociális intézményeinek vezetői, és civil szervezetek képviselői a módosított és januárban hatályba lépett szociális törvény következményeit vitatták meg a konferencián, amelynek az egyik legfontosabb üzenete - mint Soltész Miklós, az országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának fideszes alelnöke, a tanácskozás egyik előadója, elmondta -, hogy szakmai vélemények figyelembe vétele nélkül nem lehet törvényt hozni.

Megjegyezte: nem csak a szakmai szervezetek véleményét nem kérték ki, de a törvény vitájában sem vették figyelembe az ellenzék "jó szándékkal" mondott javaslatait, így nem is fogadták el a törvénymódosítást.

Az előbbiek miatt most nem a törvénymódosítás eredményeiről, hanem annak következményeiről kell beszélni - mondta a politikus, aki szerint ez utóbbiak közé tartozik, hogy a korábbiaknál nehezebben lehet bekerülni egy idősotthonba - egy még fel sem állt szakmai bizottság véleményezése alapján a napi négy órát meg nem haladó ellátást igénylők esetében ez teljesen kizárt -, a bentlakók ellátását biztosító normatíva reálértékben 25-30 százalékkal kevesebb, mint két évvel ezelőtt, s igaz ugyan, hogy megemelték az otthonápolási díjat, az óránkénti 357 forint azonban "elképesztően kevés".

Mátrai Márta (Fidesz), a szakmai tanácskozás levezető elnöke közölte: országosan mintegy 15 ezer, Somogy megyében több száz idős embert érint a januártól életbe lépett törvénymódosítás. Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy az önkormányzat nyolc intézményében 1.535 idős, rászorult emberről gondoskodik.

Közölte: komoly gondot jelent, hogy a bentlakók háromnegyede nem képes fizetni a térítési díjat, továbbá az állami normatíva a három évvel ezelőtti 800 ezer forinthoz képest ma 700 ezer forint, noha ennek arányosan másfélmillió forintnak kellene lennie, s még az sem lenne elég, ugyanis átlagosan egy idős ember ellátása évente közel kétmillió forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

salfi
2008. február 27. 21:56
Idézet a cikk végéből:
"ugyanis átlagosan egy idős ember ellátása évente közel kétmillió forint. "
A cikkben megjelentek mind szép, de -én aktív vagyok, "még fiatal" - és hol van az én évi keresetem a kétmillió forinthoz? Pedig ebből tartom el a családomat, nevelem a gyermekeimet és fizetem a lakásom rezsijét. Kapjanak már magukhoz a hülye politikusaink, az apparátus akik ellátják az idős emberek ellátását - ebből a pénzből valójában az időseknek, akiket mélységesen tisztelek - nem sok pénz jut.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását