2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

"A csokoládé manapság nagy rész duma, nagy rész cukor és nagy rész csomagolás"

Amit ma a világ csokoládéként majszol, fabatkát sem ér - állítja egy Sao Tomé közelében élő megszállott olasz, aki egy német lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy rátalált a csokoládé igazi ízére. Claudio Corallo 34 éve él Afrikában. Három dologban
2008. február 27. szerda 14:50 - Hírextra
Az igazi csokoládé felfedezésének kalandos útját a Der Spiegel című német magazin újságírójával osztotta meg.

A firenzei származású csokoládégyártó 22 évesen hagyta el hazáját és először Zaire-ban telepedett le, ahol fáradságot nem kímélve egy 2500 hektáros ültetvényen nevelgette a kávét a dzsungel közepén. Ő volt az első, aki oly módon gondozta a cserjéit, mint egy szőlősgazda a tőkéit. De meg is lett az eredménye: végre olyan kávét ihatott, amilyenre mindig is vágyott. Közben családot alapított, ám amikor új otthonát elérte a háború szele, menekülni kényszerült feleségével és két gyermekével.

1993-ban Sao Tomé és Príncipe szigetköztársaságban találtak új hazára. A kisebbik szigeten éldegéltek egy tengerparti faházban, amelynek környéke olyan elhagyatott volt, hogy akár meztelenül is sétálgathattak. Corallo a sziget belsejébe vezető túrái során hamarosan elhagyatott kakaóültetvényekre bukkant, a kétszáz évvel ezelőtt még Brazíliából érkezett bokrok utódaira.

Corallo szerint ezek a cserjék ugyan kevesebb termést hoznak, mint a mai túlnemesített hibridfajták, amelyek a világ nagy csokoládégyárait látják el kakaóbabbal, ám az ízük messze túlszárnyalja a modern rokonokét.

Az olasznak több évébe telt, amíg szívós munkával kikísérletezte a csokoládégyártás helyes metódusát. Ennek néhány lépését megosztotta a német magazinnal, ám a titkos receptet természetesen nem adta ki.

Először is több mint két hétig erjeszti a leszüretelt kakaóbabot, éppen úgy, ahogy a szőlővel teszik a bortermelők. Ez az időtartam merőben szokatlan a csokoládégyártóknál.
Aztán a szárítás és a gondos kézi válogatás következik.

A nagy gyártók csokoládémassza-készítő eljárásáról olyan elítélően nyilatkozott, hogy abból az is kiderült, nyilván jóval óvatosabban bánik az előkészített szemekkel, azt azonban már nem árulta el, hogy miként éri el a kóstolók szerint mennyei aromát.

Csokoládéi a gourmet magazinok ünnepelt sztárjai, Corallo Cacao elnevezésű termékeit Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba, az Egyesült Államokba és Japánba exportálja, de valójában kevéssé érdekli az üzlet. Valódi megszállottként inkább az motiválja, hogy megmutassa a világnak, milyen is a csokoládé íze - úgy istenigazából.

Persze nem olcsó a portékája, s csak azt tudja meggyőzni, aki megengedhet magának úgy 3000 forintnyi kiadást egy 130 grammos szeletért.

Kínálatában sokféle csoki szerepel: a 75 százalékos kakaótartalmú gyömbéres ízesítésűtől a 100 százalékos "csokoládék csokoládéjáig".

"A csokoládé manapság nagy rész duma, nagy rész cukor és nagy rész csomagolás" - állította a csokoládégyártás magányos hőse, aki nyilván nem veheti fel a versenyt a szerinte silány terméket forgalmazó hatalmas konkurenciával, mégis optimista.

"Szerintem a csokoládéipar tart tőlünk. Igazuk van" - értékelte szerepét Corallo, aki közben magára maradt kedvenc édességeivel, mert felesége a közelmúltban elvált tőle.
Hiába, egy édes embernek is lehet nehéz természete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását