2024. április 27. - Zita

Javítás ellenére is rosszul áll az MSZP

Valamelyest ugyan javult az MSZP megítélése az utóbbi időben, a biztos szavazó pártot választók körében azonban növekedett a távolság a Fidesz és a szocialisták megítélése között - olvasható Századvég és a Forsense legfrissebb jelentésében, amelyet péntek
2008. február 22. péntek 14:44 - Hírextra
"A múlt havi mélyponthoz képest valamelyest javult az MSZP megítélése, azonban a biztos szavazó pártot választók körében növekedett a távolság a Fidesz és a nagyobbik kormányzópárt között. A kormány megítélése - hasonlóan az MSZP-hez - némiképp javult, de még így is túlnyomó többségben van a második Gyurcsány-kormányt mélyen negatívan megítélők tábora" - olvasható a közvélemény-kutató cég február 2. és 15. között, ezer felnőtt megkérdezésével végzett kutatásának összegzésében.

A biztos szavazó pártválasztók esetében az MSZP támogatottsága 26 százalék - ami nem változott az előző felméréshez viszonyítva -, a Fidesz esetében 3 százalékpontos emelkedés látható. Ezzel az ellenzéki párt 64 százalékon áll. Az intézet ugyanakkor megjegyzi: a részminta méretéből fakadóan nem szignifikáns a változást.

A jelenlegi állás szerint sem az MDF, sem az SZDSZ nem éri el az ötszázalékos parlamenti küszöböt a biztos szavazó pártválasztók körében sem.

A mérések szerint a politikai aktivitás továbbra is meglehetősen alacsony szintű, hiszen a megkérdezettek mindössze 57 százaléka biztos abban, hogy egy most vasárnap esedékes választáson elmenne szavazni. Ez az elmúlt hónaphoz viszonyítva négyszázalékos csökkenést jelent. A közvélemény-kutató cég megállapítása szerint valószínűleg a népszavazási kampány beindulásával van összefüggésben, hogy a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya immár megközelíti a kérdezettek negyedét.

A múlt havi mélypont után valamelyest emelkedett az MSZP támogatottsága a teljes sokaságon belül, és jelenleg 13 százalékon áll. E körben a Fidesz támogatottsága megegyezik a múlt havi 26 százalékos értékkel. Az MDF továbbra is megelőzi az SZDSZ-t.

Az adatok azt mutatják, hogy jelenleg relatív többségben vannak a kormányváltást pártolók azokkal szemben, akik szerint a kormánynak folytatni kellene a munkáját. Az előbbiek aránya 44, az utóbbiaké 33 százalék.

A válaszokból kiderül: az utóbbi időszakban kormány megítélése javult ugyan januárhoz viszonyítva, de továbbra is jelentős többségben - 60 százalék - vannak a mélyen negatív véleményt alkotók, ami azonban hat százalékpontos csökkenést jelent. Ezzel szemben az ellenzék munkájáról kialakult kép romlást mutat, hiszen a negatív véleménnyel bírók tábora egy hónap alatt öt százalékponttal emelkedett, jelenleg 57 százalék.

Az elmúlt hónapokhoz képest csökkent az eltérés Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki alkalmasságát tekintve is. Januárban még tíz százalékponttal többen tartották alkalmasabbnak a posztra a volt miniszterelnököt, jelenleg az eltérés csupán 4 százalékpont. A csökkenés kizárólag Orbán Viktor támogatottságának visszaesésére vezethető vissza, a Gyurcsány Ferencet alkalmasabbnak tartók aránya nem változott az elmúlt hónapban - áll a jelentésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását