2024. április 24. - György

Brókerpara: 1 milliót vesztett 10 másodperc alatt

Több mint egymillió koronát veszített tíz másodperc alatt a prágai tőzsdén a Ceská Sporitelna bank, miután szoftverhiba következtében a valós árfolyamnál 125 koronával olcsóbban kínálta a Komercní Banka részvényeit.
2008. február 22. péntek 07:51 - Hírextra
A prágai tőzsde csütörtöki közlése szerint az eset szerda délután történt.

"A tőzsdei ügynökök között nagy feltűnést keltett, hogy az egyik fontos bankház egy adott pillanatban 3650 koronás áron kínálta a Komercní Banka részvényeit. Röviddel előtte a bank részvényeinek tőzsdei árfolyama 3775 korona volt, így természetes, hogy többen azonnal lecsaptak a részvényekre" - magyarázta a helyzetet Dusan Jilcík, a Cyrrus cég ügynöke.

Bár feltűnő volt, hogy a váratlan árfolyamesést semmiféle releváns piaci információ nem előzte meg, az adott helyzetben többen voltak, akik azonnal reagáltak.

"Mindössze mintegy tíz másodpercig volt a hibás árfolyam látható, de ez is elég volt ahhoz, hogy a szoftverhiba a Ceská Sporitelnának nagyjából egymillió koronájába kerüljön" - jelentette ki Klára Gajdusková, a bank szóvivője. Szerinte a bank tárgyalni fog az esetről úgy a szoftvercéggel, mint a "sikeres" üzletkötőkkel is, s megpróbálja visszakapni a pénzét.

"A tőzsde semmit sem vétett a szabályok ellen, nem a mi hibánk" - közölte a tőzsde álláspontját Jirí Kovarík, szóvivő.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap internetes portálja szerint a Ceská Sporitelnának nincs sok esélye, hogy a sikeres üzletemberektől visszaszerezze a pénzét. "A prágai tőzsde szabályzata az ilyen és hasonló eseteket ugyanis nem szabályozza, s csak az érintetteken múlik, hogyan, milyen megoldásban egyeznek meg" - fejtette ki Kovarík.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását