2024. május 4. - Mónika, Flórián

Huszadik évfordulójukat ünneplik

Huszadik évfordulójukat ünneplik 2008-ban a Nemzetközi Haydn-napok Kismartonban (Eisenstadt), ezért idén ismét megelevenednek az elmúlt két évtized koncertjei.
2008. február 21. csütörtök 09:20 - Hírextra

Szeptember 4. és 14. között más és más esztendő történelmi témáját idézik fel az egyes hangversenyek. A legjelentősebbek egyike Haydn "Il ritorno di Tobia" ("Tóbiás hazatérése") című oratóriumának előadása lesz Fischer Ádám vezényletével és az osztrák- magyar Haydn-filharmonikusok zenekarával - közölte szerdai sajtóértekezletén Kismartonban Wolfgang Reicher intendáns.

Joseph Haydn (1732-1809) osztrák zeneszerző, az európai zenetörténet egyik főalakja, az Esterházy hercegek udvari zenekarának előbb másod, majd 1766-tól első karmestere volt. A zenekar 1790-ben történt feloszlatása után Bécsben élt. Fő művei: 104 szimfónia, 24 opera, oratóriumok, egyházi zene és népdal feldolgozások.

Reicher elmondta, eldöntötték, hogy 2009-nek csúcspontnak és újrakezdésnek kell lennie, ezért a 2008-as esztendő áttekintést ad az elmúlt két évtizedről.

Fischer Ádám és a Haydn-filharmonikusok a megnyitó oratórium mellett szeptember 9-én fellépnek a "A 20 év Nemzetközi Haydn Napjai" gálakoncerten és a hagyományos záró hangversenyen is.
A fesztivál további csúcspontjai lesznek az English Concert Harry Bicket vezényletével (szeptember 5-én), továbbá a bázeli kamaraegyüttes fellépése Giovanni Antonini vezényletével és Viktoria Mullova orosz hegedűművésznő közreműködésével. Különlegesnek ígérkezik a szeptember 13-i "French Touch" dalest Patricia Petitbon francia szopránénekesnővel.

A 2009-es év művészeti programja elkészült és egész Burgenlandban tartanak rendezvényeket. Megtervezték már a kiállítást és Kismartonban, a tartományi fővárosban Haydn-ösvényt alakítanak ki, amelyen a látogatók végig követhetik a zeneszerző nyomdokait - jelentette be Andrea Fraunschiel polgármester.

Miután az utóbbi időben szóba került az Esterházy-kastély felújításának lehetősége és megállapodtak kisebb munkálatok elvégzésében, ezért a jövő héten még sor kerül további megbeszélésekre a tartomány és az Esterházy-alapítvány között. Az idő rövidségére való tekintettel azonban a jubileumi év előtt már semmi esetre sem nyúlnak hozzá a kastély Haydn-terméhez.

A Haydn Ünnepi Játékok költségvetéséhez minden évben kereken 1,2 millió euró áll rendelkezésre. Reicher szerint ennek 75 százaléka jegyek eladásából származik. A Haydn Alapítvány tudományos munkálatok finanszírozásához is hozzájárul. Az elmúlt években például az Esterházy-levéltárak 14 ezer okmányát dolgozták át és ismereteket publikálnak belőlük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását