2024. május 6. - Ivett, Frida

Horváth Ágnes bízik abban, hogy marad a vizit-, az ápolási- és a tandíj

Az egészségügyi tárca vezetője - mint békéscsabai sajtótájékoztatóján elmondta - bízik abban, hogy a márciusi népszavazást követően is megmarad a kórházi ápolási-, a vizit- és a tandíj, és ennek érdekben a hátralévő két hétben még keményen dolgozni kíván.
2008. február 21. csütörtök 15:56 - Hírextra

Horváth Ágnes a távirati iroda kérdésére kifejtette: örül annak, hogy civil kezdeményezésként immár több háziorvos is az "arcát adta", és aláírást gyűjt annak érdekében, hogy megmaradjon az a vizitdíj, amely a háziorvosok bevételének a negyedét adja.

A szaktárca vezetője emlékezetett arra, hogy a vizit- és ápolási díj egésze a háziorvosoknál, illetve az egészségügyi intézményeknél marad. Mint mondta, ebből a háziorvos vásárolhat például korszerű, gyógyítást segítő berendezéseket, de fordíthatja rendelője korszerűsítésére is az átlagosan havi 180 ezer forintos bevételt.

A miniszter cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a háziorvosok vizitdíjból származó bevétele lényegében a korábban nekik kifizetett és azóta eltörölt amortizációs támogatást helyettesítené. Mint mondta, az amortizációs támogatás átlagosan csak 25 ezer forint bevételt jelentett havonta, ezzel szemben a vizitdíj ennek az ötszöröse, egyes esetekben a hétszerese.

A kórházi ápolási díjjal kapcsolatban kiemelte, hogy ebből a forrásból vált lehetővé egyebek mellett az étkeztetés javítása, sőt a most elfogadott és már kihirdetett egészségbiztosításról szóló törvény értelmében az egészségügyi intézményeknek az ebből származó bevételeik legkevesebb harminc százalékát a minőségi munka premizálására kell fordítaniuk.

Horváth Ágnes az egészségügyi reform kormányzati felügyeletével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: a kormánybiztos személyéről már megkezdődtek az egyeztetések. Mint fogalmazott, olyan személyt kell találni, aki "européer", vagyis egyszerre szerzett jártasságot az egészségügyi, valamint a finanszírozási kérdésekben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. február 22. 16:47
Saxonak:
Határozottan az a véleményem, hogy a felsorolt díjak bevezetése helyes, mert ami ingyen van (persze ez az ingyenesség csak látszólagos), azzal pazarlóan bánunk.
A kedvező változásokból néhány:
Pl. - nem kell órákat várni a rendelőben, mert csak azok mennek orvoshoz, akik tényleg betegek,
- az orvosok átlagosan 170-200 eFt-tal több jövedelemhez jutnak, amit a praxis fejlesztésére, műszerekre, bérekre költhetnek, s ezzel javul az ellátás,
- a kórházi étkezés javult, van ahol korszerű kórházi ágyakat vettek, ez is mindenképp a betegeket szolgálja,
- az igazán szegény nyugdíjasok vizitdíj-kiegészítést kaptak,
- a felsőoktatás költségeinek túlnyomó részét az adófizető polgárok finanszírozzák. Teljesen természetes, hogy aki tanul és a diploma minden hasznát, előnyét élete során élvezi, az egy csekély hozzájárulással vegyen részt a költségek viselésében is. Csak a szociálisan rászoruló tehetséges tanulókat kell támogatni. Ez így igazságos!
saxo
2008. február 22. 15:51
És, te mit gondolsz Szifo, attól igazságos és jobb egy rendszer, hogy külön díjakat szednek be ?
Szifo
2008. február 21. 17:04
Mit gondolsz Saxo, ha nem lesz semmilyen díj, az használ az egészségügynek vagy a felsőoktatásnak? Attól jobb és igazságosabb lesz?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását