2024. május 3. - Tímea, Irma

Szeged testvérvárosa lehet Sanghaj

Testvérvárosi megállapodást köthet a jövőben Szeged és Sanghaj- derült ki a sanghaji delegáció szerdai látogatásán Szegeden.
2008. február 20. szerda 18:24 - Hírextra

Botka László (MSZP) a Tisza-parti város polgármestere a kapcsolatfelvételről az MTI-nek elmondta: az elmúlt években sokat fejlődött Magyarország és Kína viszonya. A tudomány, a kutatás és a gazdasági élet területén is több kínai cég választotta európai központjául Magyarországot. A két kormány tárgyalásai során ezért felmerült, hogy Kína gazdasági és tudományos központja Sanghaj, együttműködést alakítson ki Magyarországon. Emiatt kezdeményezték a kapcsolat felvételt Sanghaj és Szeged között. A tárgyalások és a kölcsönös tájékozódások megkezdődtek.

A polgármester szerint a cél, hogy megfelelő infrastruktúrával fogadják azokat a kínai cégeket, melyek az egész régióban szeretnének gazdasági tevékenységet folytatni. Ezért abban állapodtak meg, hogy minkét fél felméri a következő hetekben, hogy mely intézményeknek van, és melyek keresik a kapcsolatokat a másik ország partnereivel.

Sanghajnak egyébként már a világ hatvan országában van hasonló, gazdasági alapon létrejött testvérvárosi együttműködése.

Szeged eddig húsz ilyen kapcsolattal büszkélkedhet, melyek közt vannak rendkívül jól működők is - mondta a polgármester. Ezek közt említette, az angliai Cambridge, a németországi Darmstadt, a finnországi Turku városát. Emellett nagyon fontos, hogy a régióban erősödjön a kapcsolat Szabadkával és Temesvárral is - tette hozzá Botka László.

A nyolcfős sanghaji delegáció szerdán ellátogatott a Szegedi Tudományegyetemre, majd a megye néhány jelentős gazdasági szereplőjénél is járt, így a Szilánk Zrt.-nél, és a Főszer Electric Zrt.-nél is.



bzz \ bwt

MTI 2008. február 20., szerda 16:06

Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását