2024. április 18. - Andrea, Ilma

Horvátország félúton az EU felé

Horvátország 2009 elejére, a cseh uniós elnökség idején minden fejezetet lezárhat az EU-val zajló csatlakozási tárgyalásokon - mondta Ivan Bandic budapesti horvát nagykövet kedden az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.
2008. február 19. kedd 17:04 - Hírextra
Félúton vagyunk az uniós integrációban. Arra számítunk, hogy a cseh elnökség idején minden fejezetet lezárhatunk a tárgyalásokon - hangsúlyozta Ivan Bandic. Hozzátette: Horvátországban konszenzus van az uniós integráció szükségességéről.

A misszióvezető kitért arra, hogy az Európai Bizottság felhívta a figyelmet néhány lemaradásra, sürgette például az igazságügyi és a közigazgatási reformot, a korrupció visszaszorítását, valamint a kisebbségi jogok biztosítását. Hozzátette: további problémaként vetődött fel a halászati jog korlátozása.

Ivan Bandic kiemelte, hogy a halászati jogok körüli vita miatt a szlovénok folyamatosan hátráltatják a horvát csatlakozást. Horvátország ugyanakkor rendezni szeretné a kétoldalú kapcsolatokat Szlovéniával, mind a halászati korlátozó intézkedések, mind pedig a határvita kapcsán.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Európai ügyek bizottságának elnöke azt mondta, az uniós csatlakozásnak megvannak a feltételei, de nem elfogadható, ha a tárgyalások során új, a folyamat elején nem ismert feltételeket támasztanak. Ráadásul - tette hozzá - az unióban nem illik a soros elnökségnek saját nemzeti érdekeit az elnökségi státuszt kihasználva érvényesíteni.

Zágráb a tengeri élővilág védelmére hivatkozva január 1-jétől az Adria felezővonaláig kiterjesztette az úgynevezett környezetvédelmi és halászati védelmi övezetének határát, ami érzékenyen érintette a térségben addig zavartalanul tevékenykedő szlovén és olasz halászokat.

Az EU saját országainak védelmére kelt, és arra hivatkozik, hogy Horvátország 2004-ben már megígérte: az unióval szemben nem fogja alkalmazni az övezethez kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását