2024. május 2. - Zsigmond

Pécsen a World Press Photo

A vidéki városok közül egyedül Pécsett látható az előző év legjobb sajtófotóit bemutató World Press Photo 2007 kiállítás, amely március 7-ig tart nyitva a Művészetek és Irodalom Házában; a szombati megnyitón Szili Katalin az Országgyűlés elnöke mondott kö
2008. február 17. vasárnap 06:42 - Hírextra
A holland nagykövetség és szponzorok támogatásával megnyílt tárlaton 178 világszínvonalú fotó, köztük a Magyar Távirati Iroda fotóriportere, Szigetváry Zsolt díjnyertes képei láthatók.

Szili Katalin köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a tárlat fotói egyfajta képi összefoglalót adnak az elmúlt év történéseiről, középpontba helyezve az emberek biztonságát.

Kitért arra is, hogy a XXI. században, amikor egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció, s az interneten is szinte minden információ elérhető, mégis fontos az embereknek, hogy fényképeken is megtekinthessék ezeket.

Sokan úgy gondolták, a mozgóképpel együtt eltűnik a fénykép, ennek az ellenkezője történt, a fotográfia bebizonyította, hogy időtálló - hangsúlyozta Baló György újságíró a megnyitón.

Szólt arról is, ma már egyre kevesebb dolgot lehet eltitkolni a nyilvánosság elől, mert a történések közelében mindig ott van egy mobiltelefon, egy kamera, vagy egy fényképezőgép. Kiemelte, fényképezni csak közelről lehet, oda kell menni, ahol a dolgok történnek, nem véletlen, hogy annyi atrocitás éri a fotóriportereket.

Mint elmondta, a kiállítás maga pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint arra, hogy a sok információból a maradandókat kiválasztva egy lenyomatot adjon az elmúlt évről.

A World Press Photo független, nonprofit szervezet, amely 1955-ben Hollandiában jött létre. Elsődleges célja a hivatásos fotósok munkájának támogatása és népszerűsítése.

A World Press Photo 2007-es pályázatára 124 országból 4.448 újságíró küldte be felvételeit. A nemzetközi zsűri több mint 78.000 képből válogatta ki tíz kategóriában a legjobbakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását