2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elképesztő: Kadhafi félig korzikai

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető apja Franciaország második világháborús hőse, Albert Preziosi korzikai vadászpilóta; a földközi-tengeri szigeten már harminc éve terjedő legendát a héten a bakchich.info nevű hírportál dobta be a francia köztudatba.
2008. február 17. vasárnap 18:58 - Hírextra
Vezzani alig háromszáz lakosú korzikai falu 800 méter magasságban. A település hőse, a helyi csendőr igaz patrióta fia, Albert Preziosi kapitány, aki a szabad Franciaországért adta életét. A polgármesteri hivatal falán emléktábla jelzi, hogy az 1915. július. 25-én született vadászpilóta 1943. július. 28-án az oroszországi Karacsevben katonai harcokban vesztette életét.

A polgármester íróasztala mögötti falon a francia tiszt bekeretezett képe. A helyiek szerint már ránézésre is feltűnik a falu hőse és a líbiai vezető közti hasonlóság: http://www.bakchich.info/article2687.html. Pedig a legendán kívül semmilyen konkrét bizonyíték nem létezik, amely a két férfi közti rokonságot bizonyítaná. Kivéve azt, hogy Preziosi nem sokkal Kadhafi születése előtt járt Líbiában.

A katonai iskolát végzett Preziosi 1940-ben elhagyta a megszállt Franciaországot és Londonban csatlakozott a Szabad Francia Légierőkhöz (FAFL), ahonnan csapatával a Közel-Keletre küldték. A vadászpilóta 1942 nyarán a líbiai sivatagban lezuhant gépével, s a franciák eltűntek nyilvánították. A sebesült tisztre egy beduin lány talált rá, és egy hónapig ápolta, mielőtt az visszatért társaihoz. A legenda szerint a francia beteg és líbiai ápolónője között szerelem szövődött, amelynek gyümölcse a beduin szokásaira oly büszke Moammer el-Kadhafi.

Vezzani hősének unokaöccse, Jean-Michel Preziosi a France Info hírrádióban egyszerű pletykának minősítette a legendát. Szerinte édesanyja, aki a háború alatt Marokkóban élt, és nagybátyja nagyon jó testvérek voltak és nagyon közel álltak egymáshoz. Levelezésükben pedig egyetlen szó sincs a születendő gyermekről. A Preziosi-család úgy véli, hogy a faluban évtizedek óta élő anekdota önmagában szórakoztató, de nem szeretnék, ha a nem megalapozott tényekre hivatkozva a világ közvéleménye most rájuk irányulna.

A legenda pedig politikai események nyomán született. A hetvenes években a korzikai szeparatisták első robbantásainak legfőbb támogatója Kadhafi volt. A Szépség szigetének első nacionalistáit ugyanis líbiai táborokban képezték, ott tanulták meg a fegyverhasználatot és a robbanószerkezetek gyártását is. Alexandre Alessandrini, a korzikai nemzetgyűlés tanácsadója szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a líbiai vezető szíve korzikai forradalmár unokatestvérei felé húzott.

A Preziosiak és Kadhafi közti rokonság ma már csak DNS-vizsgálattal lenne bizonyítható. Azzal, amelyet a francia kormányzat nemrég vezetett be a családegyesítési indokkal Franciaországba bevándorolni szándékozók számára. Vagyis megnyílt a líbiai vezető előtt az út a francia állampolgárság felé...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását