2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hullagödörből a színpadra

Szuvenír címmel egyrészes monodráma látható március 1-jén Budapesten. Benedikty-Horváth Tamás Szuvenír című regényét, amely "a rosszul agyonlőtt forradalmár" története, Erdélyi György előadóművész alkalmazta színpadra, de ő állította össze a zenét, tervez
2008. február 15. péntek 09:09 - Hírextra
Tájékoztatása szerint az egyrészes monodráma 2 szereplője "a két Sanyi": Sanyi, a félhalott, és Sanyi, az eltávozott és visszatért lélek.

A darab szereplőjét a történet szerint 1956 novemberében egy orosz őrjárat elfogja, és a motozás során zsebében egy kispuska-lőszert találnak, amelyet emlékként, "szuvenírként" szeretett volna megőrizni a vérbefojtott forradalom után.

"Statáriális bíróság elé állítják, majd néhány perc múlva egy udvaron, a téglakerítés tövében, kétszer fejbe lövik. Rosszul. Sanyi a hullagödörben kis idő múlva magához tér. Itt kezdődik a darab" - tette hozzá Hóbor Helga.

Mint írja, az előadás egy, az életért folytatott elementáris küzdelem története. Az életben maradás igazi indoka nemcsak biológiai, de az erkölcsi lét parancsa is. Mert meg kell maradni tanúságtevőnek, különben hogyan ismerhetné meg az utókor a forradalom igazi okát, történetét és utóéletét.
"A Szuvenír története a tömegsír véres csöndjétől a néhány száz méternyire álló Klinikák életbe visszavezető menedékéig - de talán még távolabb is - ível" - összegezte a sajtótitkár.
Erdélyi György előadóművész nevéhez fűződik a Tanú vagyok rá című, Márai Sándor írásaiból szerkesztett egyszemélyes színház, és a Fokról Fokra című előadóest Pilinszky János műveiből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását