2024. május 5. - Györgyi

Pécsen a World Press Photo 2007

Pécs egyetlen vidéki városként fogadhatja az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató World Press Photo 2007 kiállítást, amely február 16. és március 7. között látható a baranyai megyeszékhelyen, a Művészetek és Irodalom Házában - közölte Hargitai János,
2008. január 22. kedd 13:45 - Hírextra
A holland nagykövetség és szponzorok támogatásával nyíló tárlat azonos a tavaly ősszel rendezett budapestivel, azaz a pécsi közönség is megtekintheti mind a 178 világszínvonalú alkotást, köztük az Magyar Távirati Iroda fotóriportere, Szigetváry Zsolt díjnyertes fotóit - tette hozzá.

A tavalyi World Press Photo versenyen Szigetváry Zsolt a hírfotók sorozatkép kategóriájában nyerte el az első díjat "Majdnem forradalom" című, a Magyar Televízió budapesti székházának ostromáról, valamint az október 23-i zavargásokról készített sorozatával. Az év sajtófotója díj nyertese az amerikai Spencer Platt lett, a lebombázott Bejrútról készített fényképével.

Bozóky Anita, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója utalt arra: a tavalyi pályázatra 124 ország 4448 újságírója küldött be képet a 2006. évi munkái közül, s a nemzetközi zsűri 78 ezer képből válogatva tíz kategóriában 58 fotóst díjazott.

Megjegyezte, hogy a World Press Photo az utóbbi években rendszeresen hozott magyar sikereket, Szigetváry Zsolt mellett korábban Dezső Tamás és Gárdi Balázs részesült elismerésben.

Bozóky Anita utalt arra, hogy az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független, nonprofit szervezet fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Céljai megvalósítása érdekében minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét.

A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb, legmeghatározóbb eseményeit. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több millió ember tekint meg a világban. Magyarország, elsőként a kelet-európai régióból, 1975-ben csatlakozott a bemutató országokhoz - tette hozzá.

Az MTI úgy értesült, hogy a kiállítás szervezésekor a holland követség munkatársai az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vezetőit is megkeresték, hogy támogatást kérjenek a mintegy nyolcmillió forint költségvetésű tárlathoz, ám nem jártak sikerrel.

A sikertelen próbálkozás oka lehet, hogy Hollandia budapesti nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja, Jan Kennis a közelmúltban az Élet és Irodalom című napilap hasábjain élesen bírálta az EKF program vezetőit és a munkálatok előkészületeit.

Hargitai János, a baranyai közgyűlés elnöke az értesülést nem kívánta kommentálni. Azt mondta, nem akarja, hogy elmérgesedjen a viszony a megye és Pécs között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását