2024. május 3. - Tímea, Irma

A Nabucco-tervről is szó lesz

A Nabucco-projektről is szó lesz az azeri elnök jövő hét eleji budapesti látogatásán; Azerbajdzsán az európai partnerek egységét szorgalmazza a gázüzletben - mondta Hasan Hasanov, Azerbajdzsán budapesti nagykövete pénteken az MTI-nek.
2008. február 15. péntek 21:50 - Hírextra

A Nabucco-projektben Azerbajdzsán kész arra, hogy egyrészt tranzitország legyen, másrészt saját gázát adja az együttműködéshez. Magyarországnak, Bulgáriának, Romániának és Ausztriának, amelynek szüksége van a gázra, viszont "fel kell gyűrnie az ingujját" és egységbe kell tömörülnie ahhoz, hogy megvalósuljon a projekt - jelentette ki Hasan Hasanov a távirati irodának adott interjújában.

A nagykövet kiemelte: a kétnapos magyarországi elnöki látogatás célja a kétoldalú kapcsolatok megerősítése. Kifejtette: főként politikáról lesz szó, de a felek tárgyalnak majd a gazdasági, tudományos és kulturális együttműködésről is.

A kétoldalú kapcsolatok azután élénkültek fel, miután 2004-ben megnyílt az azeri nagykövetség Budapesten. Négy éve még ötmillió euró volt a két ország közötti áruforgalom, idén már 35 milliós forgalomra számítanak.

Hasan Hasanov hangsúlyozta: Azerbajdzsán várja a magyar befektetőket, akik akár a privatizációban is részt vállalhatnának. Úgy vélte, a magyaroknak gyakorlatilag a gazdaság minden területén van lehetőségük, különösen a logisztika, az energetika és a mezőgazdaság terén. A kedvező befektetői körülményeket mutatja, hogy a szovjet utódállamok közül Azerbajdzsán az első az egy főre jutó befektetések terén - szögezte le a nagykövet.

A kétnapos elnöki látogatás során üzletember-találkozó is lesz, amelyen várhatóan száz cég képviselteti magát.

Ilham Aliyev azeri elnök Sólyom László államfő meghívására érkezik hétfőn Magyarországra. A meghívót Göncz Kinga adta át tavaly tavaszi azeri útján. Gyurcsány Ferenc kormányfő januárban Davosban, a Világgazdasági Fórum alkalmával Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést a Nabucco gázvezetékről és azeri gáz európai eladásáról.

Az európai együttműködésben, az EU erőteljes politikai támogatásával tervezett Nabucco gázvezeték a mostani elképzelések szerint 2012-től szállít majd földgázt az EU-ba 3.300 kilométeren át Közép-Ázsiából és a Közel-Keletről, évi 31 milliárd köbméter kapacitással, Törökországon és a Balkánon át. A vezetéket a jelenlegi elképzelések szerint Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Irán, esetleg Egyiptom és Irak táplálhatja földgázzal.

A Nabucco célja növelni az ellátást és lazítani az EU függőségét az orosz földgáztól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását