2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Pinokkió a jogok országában

Pinokkió a jogok országában címmel látható kiállítás csütörtöktől a fővárosi Olasz Kultúrintézetben, a jelenetek az ENSZ gyermekjogi konvenciójának egy-egy cikkelyéhez kapcsolódnak - tájékoztatta Moravcsik Andrea, az intézet sajtóreferense az MTI-t.
2008. február 14. csütörtök 09:10 - Hírextra
Az 5-13 éves gyerekeknek szóló kiállítás a meséből több mint húsz makettszerű jelenetet mutat be, új és új történetek alkotására ösztönzi a látogatókat, és verses formában megismerteti velük a legkisebbek jogait. Az epizódokat a gyermekjogi konvenció egy-egy cikkelyével kapcsolják össze.
Az interaktív kiállítás a fából készült mesejelenetek, könyvillusztrációk bemutatásával "a képzelet tájain halad, új mesék kitalálásának, előadásának, színre vitelének öröméről szól, s miközben a látogatók elmélyíthetik magukban az eredeti mesét, újabbak kitalálására nyílik lehetőségük" - olvasható a kiállításról szóló írásos összegzésben.

A képzeletbeli utazás állomásait 23 jelenet alkotja, amelyek Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című meséjének kulcsjeleneteit viszik színre. A jelenetek között szerepel például Geppetto, amikor hazavitte a fatuskót, és nekilátott, hogy kifaragja bábuját, vagy a megégett lábak esete, amikor Pinokkió elaludt a kályha mellett, s lába, mivel fából volt, megégett. Bemutatják az ábécéskönyv történetét is amikor Geppetto eladja saját ujjasát, hogy az árán ábécéskönyvet vegyen Pinocchiónak.

Minden egyes installáció körbejárható, így mindig újabb apró részletek fedezhetők föl benne, amelyek megannyi, még el nem mesélt történet lehetőségét rejtik.

A kiállítást négy életnagyságú installáció is gazdagítja, melyek korabeli tárgyakat és eszközöket vonultatnak fel: Tűznyelő bábmester bábszínházában a gyerekek megtanulhatják, mi a különbség a bábu és a marionett között; megláthatják Collodi dolgozószobáját, betekinthetnek Geppetto mester asztalosműhelyébe, és láthatnak egy korabeli gyerekszobát teljes berendezéssel.

A tárlat végén a szervezők külön helyet szenteltek a játéknak és az alkotásnak, ahol a gyerekek lerajzolhatják azokat a jeleneteket, epizódokat, amelyek legnagyobb hatást gyakoroltak rájuk.
A február 21-ig megtekinthető tárlat az UNICEF támogatásával a Rinoceronte Incantato (Az elvarázsolt orrszarvú) Kulturális Egyesület rendezésében valósult meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását