2024. május 5. - Györgyi

Negyvenezer éves fog

Negyvenezer éves fogat találtak Görögország déli részén, s a lelet arról árulkodik, hogy a neandervölgyi ősember sokkal mozgékonyabb életformát folytatott, mint eddig hitték a tudósok.
2008. február 14. csütörtök 09:07 - Hírextra
Ez az első, a neandervölgyiekhez köthető lelet, amelyet Görögországban eddig találtak. A fog elemzése arra enged következtetni, hogy egykori tulajdonosa életének legalább egy részét távol töltötte attól a vidéktől, ahol elhunyt - olvasható a USA Today című amerikai lap online kiadásában.
Egyes szakértők szerint a neandervölgyi ősember behatárolt területen élt, mások szerint valamivel mozgékonyabb lehetett az életmódja, különösen ha vadászatról volt szó. Az utóbbi változatot eddig csupán közvetett bizonyítékok, így egyebek közt kőeszközök támasztották alá, amelyek arra utaltak, hogy a neandervölgyi ősember nem volt annyira "röghöz kötött".

Az első tárgyi bizonyítékot a fog szolgáltatta, amelyet még 2002-ben találtak. A fogzománc stronciumelemzését most végezték el a németországi Max Planck Intézetben. A stroncium bizonyos korig épül be egy adott geológiai környezetben a fogakba, így segítségével ki lehet mutatni, hogy az adott személy honnan származik.

A stronciumvizsgálat tanúsága szerint az ominózus neandervölgyi mintegy 20 kilométernyire attól a helytől gyerekeskedett, ahol a szó szoros értelmében otthagyta a fogát.

Eleni Panagopulu, a dél-görögországi paleontológiai és szpeleológiai intézet kutatója szerint az elemzés hozzájárul a paleoantropológia egyik központi kérdésének, a neandervölgyiek mobilitásának a megoldásához.

"Leleteink azt bizonyítják, hogy mozgékonyabb életformát folytattak, településhálózatuk pedig sokkal szerteágazóbb, s jobban szervezett volt, mint hittük" - hangsúlyozta a kutató.
Abból kiindulva, hogy a neandervölgyiek és a modern Homo sapiens egy ideig egymás mellett létezett Európa bizonyos térségeiben, feltételezhető, hogy a nagyobb mobilitás elősegíthette a két populáció közötti kapcsolatokat kulturális, de esetleg biológiai szinten is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását