2024. május 3. - Tímea, Irma

Rembrandt tükre

Rembrandt tükre címmel mutatják be Saskia Boddeke, Peter Greenaway és Vincent van Warmerdam multimédiás színpadi produkcióját hétfőn Budapesten, a LOW Holland-Flamand Kultfeszt keretében. Az előadásra a magyar fővárosba várják Peter Greenaway világhírű br
2008. február 13. szerda 08:50 - Hírextra

Peter Greenaway a zenés darab forgatókönyvét és librettóját írta, s a produkció ötlete is részben az ő nevéhez fűződik. Az előadás, amelyet rendezőként Saskia Boddeke, zeneszerzőként pedig Vincent van Warmerdam jegyez, február 18-án látható a Millenáris Teátrumban.

A Rembrandt tükre a holland festőzseni, Rembrandt van Rijn életébe ad bepillantást. A darabban látható tükör a vakságtól való félelmét, sérülékenységét és az élet múlása feletti aggodalmát mutatja. Az előadás elsősorban Rembrandt gyermek iránti vágyáról és az életében szerepet játszó három legfontosabb nőről szól. Saskia van Uylenburgh, Geertje Dircks és Hendrikje Stoffels a művész életének különböző szakaszaiban tűntek fel, a színpadon azonban együtt jelennek meg egy viharos éjszaka szereplőiként, Rembrandt hatalmas, baldachinos hitvesi ágyában.

Az előadás képi világát barokkos és filmszerű látványgazdagság, óriási jelmez- és kelléktár jellemzi. Egy hatalmas vetítővásznon, amely tükörként is szolgál, Rembrandt önarcképei láthatók kivetítve, valamint töredékek Greenaway Nightwatching (Éjjeli őrjárat) című filmjéből, amely szintén a híres holland festő életével foglalkozik.

A Rembrandt tükre Peter Greenaway Éjjeli őrjárat című triptichonjának a harmadik darabja. A Rembrandt előtt tisztelgő sorozat első része a festő leghíresebb képének, az Éjjeli őrjáratnak a fény-hang installációja, amely a 2006-os Holland Fesztivál nyitóeseménye volt az amszterdami Rijksmusemban. Tavaly ősszel mutatták be az Éjjeli őrjárat című nagyfilmet a Velencei Filmfesztiválon, a Saskia Boddeke rendezővel és Vincent van Warmerdam zeneszerzővel együtt készített multimédiás színházi produkció pedig decemberben készült el.

Az előadást élőben kíséri a Rotterdami Filharmonikusok tagjaiból álló Domestica Rotterdam, Wim Steinmann vezényletével. Énekel: Barbara Hannigan (szoprán) és Roger Smeets (bariton).

Peter Greenaway, a kortárs avantgárd képzőművészet és filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Filmjeiben a barokkos képi gazdagság, az időnként végigvonuló neoromantikus hangulat mellett meghökkentő gondolatokat fogalmaz meg fekete humorba ágyazva. A walesi születésű művész, aki jelenleg Amszterdamban él, 1982-ben A rajzoló szerződése című egész estés filmjével vált egy csapásra elismert rendezővé. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Z és két nulla, A számokba fojtva, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, és a Prospero könyvei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását