2024. május 5. - Györgyi

Keresztény szerző vallástalan bestsellere

Donald Miller ma is istenhívő és szereti Jézust, csupán a "kereszténység" mint mai fogalom taszítja. Öt évvel ezelőtt feladta "keresztény írói" karrierjét és elhagyta egyházát, mert képtelen volt úgy istentiszteletre menni, hogy ne guruljon dühbe. Már akk
2008. február 13. szerda 08:53 - Hírextra

Bánatos, mint a jazz: vallástalan gondolatok a keresztény szellemiségről (Blue Like Jazz: Nonreligious Thoughs on Christian Spirituality) című könyve kezdetben éppen arra volt elég, hogy lakbérét kifizesse. Aztán a gyökerekhez visszanyúló fiatal amerikai keresztények mozgalma, a Young Life felemelkedésével Miller könyvét is felfedezték és rövid időn belül bestseller lett belőle. Már novemberben a The New York Times könyvlistáján a 18. helyen állt a nem-fikciós művek között, a közelmúltban pedig a Florida állambeli Orlandóban a Young Life-konferencia előadójaként volt Millernek része tomboló ünneplésben a 4000 fős hallgatóság részéről.

A 36 éves portlandi szerző a "kereszténység" kifejezést veszélyesnek tartja, igyekszik el is kerülni, mivel számára a szó egyet jelent a konzervatív politikával, provinciális konzumizmussal, valamint az ettől az értékrendtől, gondolkodástól eltérő emberek iránti érzéketlenséggel - legyenek azok melegek, hippik, vagy a Demokrata Párt szavazói. Ez a harag vezette oda, hogy megírja Istennel való tapasztalatait, lehántva róla a vallás csapdáit. A végső lökést a TBN vallásos tv-csatorna programja adta meg neki, mert rájött, hogy sokaknak ez a konzervatív tévé jelenti a kereszténység alapjait. Számára a legfontosabbak az egyéni hitbeli élmények, és bármilyen imádkozási stílust elfogadhatónak tart. Hívei azt is erényének tartják, hogy kendőzetlenül mer beszélni arról, hogy marihuánát szív és egy hippi-kommunában él, és tetszik nekik, hogy kimondja: Isten nem a Republikánus Párt harcosa.

Könyvét egyszerű hívek és lelkészek egyaránt a reveláció erejével olvassák. Akadt például olyan baptista prédikátor, aki egészen addig úgy érezte: egyedül áll az Istennel való hitelesebb párbeszéd vágyával. Mások pedig arra ébredtek rá, hogy nem lehet uniformizálni a keresztény embereket, sem pedig hitük megnyilvánulását.

Egyes szakértők szerint Miller és a hozzá hasonló szerzők egy új kor valóságos prófétái, mert megmutatják az utat azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ragaszkodnak hitükhöz, de nem tudnak mit kezdeni a jelenlegi kurzusokkal. Miller nem bánja, hogy kritikusai szemére vetik az egyházi tanok elvetését, hogy szerintük Jézust úgy ábrázolja, mint egy kedves fickót, aki leül egy tábortűzhöz és történeteket mesél. "Amikor megírtam a könyvemet, úgy éreztem magamat, mintha üzenetet küldtem volna palackban. Most már a tengerpart tele van válaszokkal" - mondja Donald Miller, a Police híres dalát, a Message In The Bottle-t idézve.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását