2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újabb iszlámvita

Vissza kell szorítani a családon belüli házasodás gyakorlatát a pakisztáni származású britek körében a genetikai eredetű betegségek kockázata miatt - hangoztatják brit politikusok.Ann Cryer képviselő szerint az elsőfokú unokatestvérrel házasodó pakisztán
2008. február 12. kedd 14:09 - Hírextra

"A következmények gyakran nagyon súlyosak; halva született babák és koraszülött, vagy súlyos genetikai betegségekkel megvert gyerekek" - nyilatkozott a képviselő, aki szerint a muzulmán vallású közösség vezetőinek figyelmeztetnie kell a kockázatokra.

Nagy-Britanniában a lakosság 3,4 százaléka pakisztáni származású, a genetikai rendellenességgel született kisbabák körében viszont 30 százalék az arányuk. A házasság elsőfokú unokatestvérek között nem tilos, és a pakisztáni közösségben a lakosság egészéhez képest gyakorinak számít.
A témát Phil Woolas környezetvédelmi miniszter vetette fel. "Aki támogatja az ázsiai közösséget, annak ez a kötelessége" - nyilatkozott a miniszter a hét végén, a kormány pedig igyekezett hangsúlyozni, hogy Woolas képviselőként szólalt fel az ügyben. "A kormány álláspontja szerint a legjobb, ha a helyi közösségek vezetői és egészségügyi szakemberek foglalkoznak ezzel a kérdéssel" - tudatta szóvivője útján Gordon Brown kormányfő.

Egyes muzulmán csoportok kritizálják a témafelvetés módját és kifogásolják, hogy a házasodási szokásokról éppen most indul vita, amikor a muszlim integráció kérdése amúgy is megosztja a társadalmat. "Ez nagyon érzékeny téma, és pánik- meg gyűlöletkeltés nélkül is lehetne róla beszélni" - mondta a Muszlim Közügyek Tanácsa (MPAC) szóvivője.

A Brit Muszlim Tanács (MCB) - az 1,6 milliós brit muzulmán közösség legnagyobb szervezete - szerint ugyanakkor a felvetés jogos. "Tisztán orvosi kérdés, iszlamofóbiáról és faji kérdésről beszélni pedig túlzás" - nyilatkozott az MCB szóvivője.

Szakértők szerint elsőfokú unokatestvérek házassága ugyan megduplázza a halvaszületés, vagy fogyatékos gyermek születésének kockázatát, de a csecsemőhalandóság olyan alacsony, hogy a rizikó elhanyagolható, a terhesség alatti dohányzás vagy alkoholfogyasztás pedig sokkal károsabb a magzatra. Genetikai rendellenesség továbbá számos egyéb kulturális tényező következtében is felléphet, például azért, mert sokan magasabb életkorban vállalnak gyereket. "Rengeteg a tévhit és a hamis információ a kérdés körül" - mondta Steve Jones genetikus, a University College London professzora. "Az unokatestvérek közti házasság kockázatait a többi rizikófaktorral együtt érdemes vizsgálni."

Nagy-Britanniában a múlt héten példátlanul heves vita alakult ki az anglikán egyház vezetőjének kijelentései nyomán. Rowan Williams, Canterbury érseke elkerülhetetlennek mondta a saría (az iszlám igazságszolgáltatás) egyes elemeinek átvételét a brit jogrendszerbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását