2024. április 25. - Márk

Budapesten ülésezett az Abel-díjbizottság

Budapesten tartotta idei javaslattevő ülését a kimagasló matematikai eredmények elismerésére szolgáló Abel-díj bizottsága.A Norvég Tudományos Akadémia 2002-ben Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus születésének bicentenáriumának tiszteletére a
2008. február 12. kedd 14:06 - Hírextra

A díjjal járó anyagi elismerés 6 millió norvég korona (mintegy 198 millió forint).
A díjat V. Harald norvég király adja át az Oslói Egyetemen, az idei díjkiosztó május 27-én lesz.
Az Abel-díjat 2003-ban ítélték oda először, eddig hat matematikus, köztük a magyar származású Peter D. Lax részesült az elismerésben. A díjnak van még egy magyar vonatkozása: 2005-2006-ban Lovász László akadémikus, a Nemzetközi Matematikai Szövetség jelenlegi elnöke volt a bizottság tagja.

Mint Per Sjaastad, a Norvég Királyság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője az ülést követő sajtóbeszélgetés során rámutatott, a díjbizottság választása a magyar matematikai tudomány "nemes hagyományainak", s művelői "nemzetközi rangjának" köszönhetően esett Budapestre.
A norvég diplomata egyben kifejezte reményét, hogy a helyszínválasztás ösztönzőleg hat a kétoldalú tudományos és oktatási kapcsolatokra.

Mint Kristian Seip, a bizottság elnöke elmondta az MTI-nek, általában több kiváló matematikust terjesztenek fel, a díjazott, vagy díjazottak személyét a Norvég Tudományos Akadémia választja ki. Ismertetése szerint a bizottság elnöke mindig norvég matematikus, akinek megbízatása négy évre szól. A testület további négy tagja a nemzetközi matematikai társadalom kiváló reprezentánsaiból verbuválódik, akik két évre kapják a mandátumot. A 2007-2008-as évben a díjbizottság tagjai az amerikai Columbia és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem egy-egy matematika-professzora, a berlini Humboldt, valamint a Bristoli Egyetem tudósa.

Anne-Marie Astad, a Norvég Tudományos Akadémia képviselője a hangsúlyt az Abel Alap tehetséggondozó tevékenységére helyezte, amely két jelentős norvégiai matematikai versenyt (a Niels Henrik Abel Matematikai Versenyt és a KappAbelt) is támogat.

Anne-Marie Astad kitért arra is, hogy a Norvég Tudományos Akadémia három másik tudományos díjat alapít: az egyenként 1 millió dolláros (182 millió forintos) elismerés az asztrofizikában, az idegtudományokban, valamint a nanotechnológiai kutatásokban elért kimagasló eredményeket hivatott honorálni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását