2024. május 8. - Mihály

Nincs gyors válasz Koszovóra

Koszovó helyzete bonyolult, nincsenek könnyű és gyors válaszok erre a problémára - mondta Ladislav Lipic, budapesti szlovén nagykövet kedden Budapesten.
2008. február 12. kedd 16:25 - Hírextra

Koszovó helyzete bonyolult, nincsenek könnyű válaszok erre a problémára. A tartomány február 17-18-a körül kiálthatja ki függetlenségét - mondta az EU soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia nagykövete az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.

A misszióvezető ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: Szerbiának csak Európa felé van útja.
Mint elhangzott, a féléves szlovén uniós elnökség egyik kiemelt célja a nyugat-balkáni stabilitás fenntartása, ennek jegyében március 29-én EU-Nyugat-Balkán találkozót tartanak.

Szlovénia EU-elnökként fontosnak tartja a lisszaboni szerződés ratifikációját, a kultúraközi párbeszédet, a klíma és energiakérdést. A további prioritások közé tartozik a schengeni bővítés befejezése, az euróövezet bővítése, valamint a csatlakozási tárgyalások folytatása Horvátországgal és Törökországgal - hangsúlyozta a nagykövet.

Iván Gábor külügyminisztériumi szakállamtitkár a bizottsági ülésen azt mondta, hogy az idei év sorsdöntő lehet a horvát EU-csatlakozás szempontjából. Ha az a célunk, hogy Horvátország a 2011-ben esedékes magyar uniós elnökség idején az EU tagjává váljon, akkor 2009-ig le kell zárni a csatlakozási tárgyalásokat.

Törökország esetében látható, hogy nem lesz áttörés a szlovén elnökség idején. A harmadik aspiráns, Macedónia esetében egyelőre még kérdéses, mikor lehet megkezdeni a tárgyalásokat - tette hozzá.

A szakállamtitkár szerint a lisszaboni szerződés ratifikálása még nem elég ahhoz, hogy a megállapodásban foglalt intézményi újítás életbe is lépjen. A ki nem dolgozott kérdésekről a tagállamoknak ez év végéig dönteni kell, hogy a szerződés 2009 elején hatályba tudjon lépni - fűzte hozzá Iván Gábor.

A féléves szlovén uniós elnökség a tervek szerint legalább 62 millió euróba kerül majd, 1200 ember és 300 munkacsoport dolgozik az elnökség lebonyolításán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását