2024. április 29. - Péter

Könnyebb száz évig élni

Olyan krónikus bajokkal is, mint a szívbetegség, vagy a cukorbetegség megérhetjük a százat - állítja kutatásai alapján William Hall a Rochesteri Egyetem munkatársa.Hall elméletét az Archives of Internal Medicine című folyóirat online változatában közölte
2008. február 12. kedd 16:02 - Hírextra

A tanulmányhoz a Bostoni Egyetem kutatói századik életévüket betöltött 500 nővel és 200 férfival folytattak telefonos interjúkat és értékelték egészségügyi állapotukat. Úgy találták, hogy az idősek kétharmada elkerülte a korral járó jellegzetes panaszokat.

A többiek azonban valódi túlélők. Még 85 éves koruk előtt jelentkezett náluk valamely krónikus, életkortól is függő betegség, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegség. Ennek ellenére többségük csaknem olyan jól volt, mint krónikus betegségektől mentes társaik.

A férfiak átlagosan jobban tartották magukat, mint a nők. Háromnegyedük egyedül fürdött és öltözködött, melyre a nők közül csak minden harmadik volt képes. A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy a férfiaknak egészen kivételes állapotban kell lenniük a 100 év eléréséhez.

A nők ellenben pszichikailag és szociálisan is jobban alkalmazkodnak a krónikus vagy korlátozó életmódot magával hozó betegségekhez - állítja Dellara Terry, az egyik szerző.

Rosa McGee, az egyik 104 éves hölgy, akit elkerültek a krónikus betegségek, az AP hírügynökség munkatársának chicagói otthonában elmondta, hogy nem szed gyógyszert, sohasem ivott és dohányzott. Egészen 2006-ig, amikor elesett, egyedül gondoskodott magáról. A hölgy jó egészségi állapotát elsősorban Istenben való hitének tulajdonítja, de sok figyelmet és gondoskodást kap háziorvosától és a rendszeresen háziápolásra érkező nővértől is.

McGee nem említi, de hosszú életét szüleitől örökölt génjeinek is köszönheti, hiszen anyai nagyszülei 100 illetve 107 évig éltek.

Egy másik nagy tanulmány a hetvenes éveikben lévő férfiakat vizsgálta és azt találta, hogy azok, akik elkerülték a dohányzást, elhízást, inaktivitást, magas vérnyomást és cukorbetegséget, sokkal nagyobb eséllyel várhatták akár a kilencvenes éveiket is. E csoport tagjainak 54 százalékos esélyük mutatkozott arra, hogy megérjék a kilencvenet.

Minden egyes kockázati tényezővel romlott ez az esély. Azoknak, akiknek mind az öt együtt volt, csupán négy százaléknyi esélyük maradt arra, hogy kilencvenes éveikbe lépjenek - állapította meg a Harvard Egyetem kutatócsoportja.

Ez utóbbi tanulmány 2357 férfit követett nyomon haláláig, mintegy 25 éven át. A férfiak negyven százaléka érte meg a kilencvenet. A túlélők 24 százalékánál az öt kockázati tényező egyike sem volt jelen.

Mindez arra utal, hogy a genetika és a szerencse mellett az életmód és a megfelelő orvosi kezelés is fontos a hosszú élet elérésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását