2024. május 7. - Gizella

Rács mögött a honatyák

Mintegy két óra alatt, hétfő hajnalra kordonokkal teljesen körbezárta a rendőrség a fővárosi Kossuth teret; a Köztársasági Őrezred parancsnokának döntése elleni tiltakozásként néhány tüntető is megjelent a Parlament közelében - jelentette az MTI tudósítój
2008. február 11. hétfő 08:06 - Hírextra
A rendőrség kevéssel éjjel 11 óra után kezdte meg a Parlament körül a kordonok felállítását, melyet a Köztársasági Őrezred parancsnoka a képviselők és az Országgyűlés védelme érdekében még csütörtökön rendelt el. A fémkordonokat a járda vonalában tíz ember állította fel mintegy két óra alatt.

Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka csütörtökön hozott határozata értelmében február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig zárják le ismét a Parlament környékét, vagyis a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterületet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területet a villamospálya vonaláig.
A tavaly december 28-án az Országház védelmében meghozott intézkedés kiegészítéseként elrendelt lezárást a tábornok a rendőrség internetes oldalán is elérhető határozatában azzal indokolta, hogy a közelgő népszavazással megnövekedett a Kossuth téren, valamint annak közvetlen környezetében tartandó demonstrációk száma.

A parancsnok a határozatát azzal magyarázta, hogy tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó országgyűlési képviselőket "a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték", és az ehhez hasonlók megelőzése, megakadályozása érdekében döntött a tér lezárásának kiterjesztéséről.

Közölte azt is, hogy területlezárások indokoltságát hetente felülvizsgáltatja, és amennyiben már nem áll fenn a lezárás indoka, haladéktalanul megszünteti azt.

A rendőrségi intézkedés ellen tiltakozott többek között Gonda László és Bene Gábor, akik a Kossuth téri tüntetőket tömörítő Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivői, akik a kordonépítésről tudósító újságíróknak azt mondták, a rendőrség ismét kordonok közé zárta a "szabadság turulmadarát".

Nemtetszésüket fejezték ki a kordonépítő rendőröknek amiatt is, hogy a Néprajzi Múzeum járdáját az Alkotmány utca kereszteződésénél szintén kordonnal zárták le, ahová hétfőre kormányellenes demonstrációt jelentettek be. Azt hangoztatták, hogy a rendőrség azért zárja őket "ketrecbe", mert "a tisztességtelen hatalom retteg a néptől". Rendőri intézkedésre nem került sor.

A Parlament körül először 2006. október 23-án állított fel kordonokat a rendőrség, miután az ott tüntetők nem engedték a tűzszerészeknek átvizsgálni a területet, amelyet az állami ünnepségre érkezett külföldi delegációk és állami vezetők biztonsága miatt rendeltek el.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án lebontották a Kossuth teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban tavaly július 6-án felfüggesztette az eljárást két közigazgatási eljárás jogerős elbírálásáig, amely még jelenleg is tart.

A képviselők kordonbontó akcióját követően a rendőrök megerősített, kettős kordonokat állítottak fel, amiket fémlánccal is összelakatoltak. A terület zárását végül tavaly március 19-re virradóra szüntette meg a rendőrség. A kordonok kihelyezésének jogszerűségével kapcsolatban máig tartó jogi és politikai vita bontakozott ki.

A Fidesz múlt hét pénteken azt követelte, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret, amire Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy reagált: ez rendőrszakmai kérdés, amibe a kormány nem avatkozik bele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását