2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Amy Winheouse mindent vitt

Amy Winehouse, a drog rabságában vergődő brit énekesnő szinte minden lehetséges trófeát besepert az 50. Grammy díjkiosztón. Egyedül a legjobb albumért járó díjat sajnálhatja. Kanye West rapper nagyjából az elvárható számú díjat kapta, a Foo Fighters egy k
2008. február 11. hétfő 10:13 - Hírextra
Amy Winehouse-t száműzték a gáláról, aki kissé kihívó, de felejthetetlen "fellépést" produkált Londonból a műholdon keresztül. Bár a popban nyert, Rehab című személyes tartalmú dalát és Back to Black című albumát sokan a soul kategóriába sorolják. Az év albumának Grammyje egy valóban kivételes művésznek, Herbie Hancocknak jutott, aki a kortárs jazzben is nyert.

Kanye West a "fődíjakra" nem kapott jelölést, így nagy meglepetés nem érhette. A Graduation a rap legjobb albuma, a Stronger a műfaj legjobb dala. Volt, amikor 10 jelöléséből ennél kevesebb díj jutott neki. A rapperek között jutott díjhoz a rhythm and blues kategóriában is sikeres Rihanna.
Az amerikaiak örök kedvence, Bruce Springsteen Magic című albumának Radio Nowhere című dala a rockkategória nyertese. A Boss az instrumentális rockteljesítményéért is begyűjtött egy díjat. A Foo Fighters öt díjából kettőt megnyert, két alapkategóriát (év albuma, év felvétele) viszont elveszített.

A popkategóriában örülhetett Robert Plant: a Led Zeppelin énekese Allison Krauss bluegrass és country énekesnővel együtt készített lemeze jutott a díjhoz.

A rockerek között a White Stripes a legjobb előadói teljesítményével és alternatív produkciójával duplázott. A legjobb metálteljesítmény Slayeré.

A rhythm and blues kategóriában Alicia Keys, valamint a veteránnak számító Chaka Khan kétszeresen aratott. A kortárs blues díja Eric Clapton és J. J. Cale közös lemezéé, de az elismerésből elvileg az utóbbi gitárosnak "jár több".

A hagyományosan amerikai műfaj, a country legjobb albuma Vince Gillé lett. Az Eagles együttes díja kisebb meglepetés.

A demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Barack Obamát a Grammy is segítette - a legjobb beszédlemez kategóriában nyert.

A gyermekek számára készült szöveges albumok között a Harry Potteré volt a pálma.
Madonna The Confessions Tour című koncertfilmje lett az év hosszú videója, számos érdekes produkciót megelőzve. Említést érdemel közülük Kenny Wayne Shephard 10 Days Out című bluesfilmje és az új kubai underground dalait összegyűjtő Liberacion.

A történelmi albumok igen kedvelt kategóriájában Woody Guthrie folkénekes 1949-es koncertjét megörökítő The Live Wire című kapta a megérdemelt elismerést.

Díjat nyert a Love című Beatles filmzenei album is. A gombafejűekre emlékezett a Budapestet is megjárt Cirque du Soleil nevű társulat is többek között Ringo Starr, Yoko Ono és Olivia Harrison előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását