2024. május 3. - Tímea, Irma

Több esélyt a kistermelőknek!

A Kisgazda Polgári Szövetségpárt és a Kisgazda Polgári Egyesület el kívánja érni, hogy a mezőgazdasági kistermelők a jelenleginél nagyobb arányban részesüljenek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból, ezért követelik, hogy az agrárminiszter egyezt
2008. február 8. péntek 13:56 - Hírextra

Az uniós források megszerzésénél világosan és egyértelműen meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyekkel a kistermelők és a falvak a jelenleginél nagyobb arányban juthatnak hozzá az uniós támogatásokhoz - fogalmazott Turi-Kovács Béla, a kisgazda szervezet elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője az agrártárca épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Turi-Kovács Béla szerint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter "talán az egyetlen a Gyurcsány-kormányban, aki ha hitelesnek nem is, de valamelyest szavahihetőbbnek bizonyul, mint az összes többi miniszter".

A politikus emlékeztetett arra, 2013-ig még van lehetőség arra, hogy lehívjuk azokat a támogatásokat, amelyekkel az ország rendelkezhet. Mint mondta, a jelenlegi feltételek szerint a támogatások 78 százaléka mintegy 40-41 ezer nagybirtokhoz és nagygazdához jut el, ami azt jelenti, hogy a falvak el fognak néptelenedni, illetve aki ott marad, szociális segélyen lesz kénytelen élni.

Mint elhangzott, a fideszes kisgazda képviselők rövidesen javaslatot nyújtanak be az áfatörvény módosítására, amelyben az élelmiszerek áfájának 15 százalékra csökkentését kezdeményezik. Turi-Kovács Béla azt mondta, a legszegényebb társadalmi rétegek érdekében a kisgazdák fontosnak tartják az úgynevezett élelmiszerkosár összeállítását, amely elemeinek áfakulcsa 0 százalék lenne.
A sajtótájékoztatón részt vett Nógrádi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője, Mórahalom polgármestere, aki arra emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Davosban a közös agrártámogatások csökkentése, a közös agrárpolitika leépítése mellett szólt. Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő ezzel megsértette Magyarország érdekeit.

Mint mondta, nem először fordul elő, hogy Gyurcsány Ferenc "ellene megy a nemzetnek". Nógrádi Zoltán a miniszterelnök szavait úgy értelmezte, hogy lemondott 400 milliárd forintról.
Kékkői Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője az őstermelők gondjairól szólva közölte: már jóval a miniszterelnök davosi beszéde előtt elkezdődött a mezőgazdasági termékek 30 százalékát előállító mintegy 800 ezer őstermelő ellehetetlenítése. Úgy vélte, az e kört érintő áfaemelés, az őstermelők támogatási rendszere, az adószám igénylése mind azt jelenti, hogy a kormány nehezíti helyzetüket. Ezért a fideszes kisgazda képviselők törvénymódosítások benyújtását tervezik, amelyekkel könnyítenének e terheken.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mezőgazdaság életképessége nemcsak a vidéken, de a városokban élők számára is fontos, hiszen nem mindegy, milyen minőségben és áron jut el az élelmiszer az üzletekbe. Leszögezte: jelenleg nincs honi piacvédelem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását