2024. április 23. - Béla

"Rosszindulatú és felelőtlen" az EüM közleménye

A Magyarországi Református Egyház (MRE) elítéli és visszautasítja az Egészségügyi Minisztérium közleményét, amiben a református egyház egészségbiztosítással kapcsolatos álláspontjának állítólagos megváltozását üdvözölték - közölte Bölcskei Gusztáv, az MRE
2008. február 8. péntek 07:34 - Hírextra

Mint mondta: egyháza álláspontja "semmiben nem változott", s hangsúlyozta: egyháza nem kíván befektetőként belépni az új egészségbiztosítási rendszerbe.

"Mellbevágó, felháborító, rosszindulatú és felelőtlen az Egészségügyi Minisztérium nyilatkozata" - jelentette ki a püspök.

Bölcskei Gusztáv szavai alátámasztására idézett a minisztérium csütörtöki közleményéből. E szerint "az Egészségügyi Minisztérium örömmel értesült arról, hogy a Magyarországi Református Egyház fontolgatja belépését befektetőként az új egészségbiztosítási rendszerbe. Ez mindenképpen azt jelenti, hogy a református egyház kezdeti elutasító álláspontján (...) változtatott".

Bölcskei Gusztáv egyértelművé tette, hogy a református egyház álláspontja semmiben nem változott, az egyház társadalomképének kizárólag a szolidaritás alapú egészségbiztosítás felel meg.

Szavai szerint az egyház sem önmagában, sem cég alapítása útján nem kíván befektetőként belépni az új biztosítási rendszerbe, ugyanakkor elutasítja a jelenlegi piaci alapú biztosítás-átalakítási tervezetet, és meggyőződése, hogy nem ez az egyetlen megoldás, s van alternatíva az átalakításra.

Felidézte azt az egyház által múlt év szeptemberében az Egészségügyi Minisztériumhoz küldött levelet, amelyben kinyilvánították, hogy a református egyház az egészségbiztosítás nonprofit jellegű, bizalomelvű átalakítását támogatja. Ebben a levélben információkhoz szerettek volna jutni az átalakításról, s arra keresték a választ, hogy az MRE milyen módon vehetne részt az egészségbiztosító kizárólag nonprofit alapon történő átalakításában.

Bölcskei Gusztáv szerint szó sem volt arról, amit a minisztérium levele most tartalmaz arról szólva, hogy az MRE nem szerezhet tulajdonosi jogokat az új rendszerben.

"Mi nem beszéltünk semmiféle tulajdonszerzésről" - szögezte le a püspök.

Bölcskei Gusztáv megismételte: a református egyház saját társadalomképéből következően csak szolidaritás alapú társadalombiztosítást támogat. Jelenlegi formájában nem támogatja a törvénytervezetet, s arra szerettek volna rámutatni, hogy vannak alternatívák.

Ezt ajánlják a döntéshozók figyelmébe - mondta Bölcskei Gusztáv Debrecenben.

Bölcskei Gusztáv református püspök szerdán nyilatkozott az MR1 - Kossuth Rádió Esti Krónika című műsorának, s a rádió összefoglalója szerint azt mondta: a református egyház levélben kereste meg az Egészségügyi Minisztériumot, arról érdeklődve, "milyen feltételekkel lehetne az egészségbiztosítási pénztárak befektetője".

"Először kaptunk egy rövid elutasító választ, aztán egy hosszú elutasító választ, magyarul nem ismerhettük meg azt a feltételrendszert, amelyek alapján ezek a pénztárak működni fognak" - közölte akkor a tudósításban megszólalva és a tárcához intézett megkeresésük sorsáról beszélve a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását