2024. április 23. - Béla

Depressziót okoz a bántalmazás

Depressziót és szorongást okozhat a gyermekkorban elszenvedett lelki és fizikai bántalmazás - állapította meg egy brit tanulmány. A Louise Arsenault vezette londoni tudóscsoport azonos nemű ikerpárok vizsgálata nyomán talált döntő bizonyítékot a bántalmaz
2008. február 8. péntek 07:06 - Hírextra

A King's College kutatói megállapították, hogy amennyiben az ikerpár egyik tagját 7 és 9 éves kora között bántalmazták, a másikat viszont nem, világosan kimutatható volt, hogy a bántalmazott gyerek már 10 éves korától elkezdte magába fojtani a problémákat, ami végső soron depressziós állapot kialakulásához is vezethetett.

A tanulmány "valóban alátámasztotta azt a feltevést, illetve hiedelmet, hogy a fizikai vagy lelki bántalmazás árt a gyerekeknek" - nyilatkozta az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklap februári számában közzétett kutatás vezetője.

A tudósok azt tapasztalták, hogy a fenyegetettséget átélő gyerekek gyakran sírva fakadtak, féltek az egyedülléttől, esetleg fájt a hasuk - ezek a tünetek pedig a tanulmány szerint mindenképpen arra utalnak, hogy sürgős orvosi segítségre szorulnak.

A bántalmazott gyerekek gyakrabban szorongók, depressziósok, és az öngyilkosság gondolata is sűrűbben fordul meg a fejükben, emellett a társadalomtól is elszigetelődnek - hangsúlyozta a dolgozat, amelynek szerzői ugyanakkor azt is elismerték, hogy azt a kérdést még nem tudják megválaszolni, hogy vajon maga a bántalmazás okozza-e a lelki sérüléseket.

A kutatók egyelőre arra gondolnak, hogy a bántalmazás és a lelki problémák ugyanabba a kockázati csoportba sorolhatók, mint a szegénység vagy az elhanyagoltság, illetve a lelki problémáktól szenvedő gyerekek nagyobb valószínűséggel vonják magukra a bántalmazók figyelmét.

A tudósok a kutatás során 1116 Angliában és Walesben élő ikerpárt vizsgáltak meg, akik 1994-ben vagy 1995-ben születtek. Azért ikreket választottak, mert így azonos családi környezetben cseperedő gyerekek állapotát hasonlíthatták össze - magyarázta Arsenault.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását