2024. március 29. - Auguszta

Bebuktak az energiatakarékos égők

Csalódást okoznak az energiatakarékos égők Németországban. A legkülönbözőbb áruk, illetve termékek minőségének ellenőrzésével foglalkozó Warentest Alapítvány legutóbb az energiatakarékos égőket vette górcső alá, és a vizsgálatból kitűnt, hogy azok többsége csaknem elégtelenre vizsgázott.
2010. március 28. vasárnap 21:55 - HírExtra
Az alapítvány közleménye szerint a szakemberek 28 energiatakarékos égőt vizsgáltak meg, és azok közül csak 3 érdemelte ki a jó minősítést. Kétharmaduk a jótól messze elmaradó, kielégítő érdemjegyhez jutott, míg 6 égőt az illetékesek hibásnak minősítettek. A vizsgálat különböző márkákra, köztük a legnagyobbakra - az Osramra, a Philipsre és a Megamanra - is kiterjedt, és kivétel nélkül leszerepeltek.

Az alapítvány szerint tartós használat esetén az energiatakarékos égők fényereje gyors ütemben gyengül. Ez azt jelenti, hogy az égők az idő múlásával veszítenek fényerejükből, eközben azonban áramfogyasztásuk nem kisebb a hagyományos égők fogyasztásánál. Az energiahatékonyság fokozatos mérséklődése ily módon csökkenti a hagyományos izzókkal szembeni környezetvédelmi-, illetve költségelőnyöket. A vizsgált izzók jelentős része már kevesebb mint 6000 óra után felmondta a szolgálatot, miközben a gyártók előzetesen mintegy 10 ezer órát vagy ennél is többet garantáltak.

Ugyancsak gyengének bizonyult az izzók úgynevezett kapcsolási megbízhatósága is. Ez azt jelenti, hogy az energiatakarékos égők jelentős hányada nem bírta a sorozatos ki-, illetve bekapcsolást. A vizsgálatkor alkalmazott tartós teszt során egyes égők már 5 ezer ki-, illetve bekapcsolás után tönkre mentek. A nagyon jó modellek több mint 70 ezer ki-, illetve bekapcsolást bírnak - közölte összehasonlításképp a Warentest.

Az egyetlen "vigasz": a Warentest közlése szerint a tesztelt izzók többsége úgynevezett kifutó modell volt, és azóta újra cserélték őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását