2024. május 5. - Györgyi

Életveszélyes a vér eddig elfogadott ólomszintje

Az ólom jelenleg elfogadottnak tartott vérbeli szintje ártalmas a gyerekek központi idegrendszerére, érzelmi és intellektuális fejlődésükre.
2009. szeptember 18. péntek 19:02 - HírExtra
A Bristoli Egyetem kutatói 582, harminc hónapos gyerek vérmintájában nézték meg az ólom koncentrációját. Megállapították, hogy a gyerekek 27 százalékánál öt mikrogramm fölött volt deciliterenként az ólom szintje.

A gyerekeket eztán rendszeres időközönként ellenőrizték, majd 7-8 éves korukban értékelték tanulmányi előmenetelüket és viselkedésüket. Minden egyéb befolyásoló tényezőt is figyelembe véve megállapították, hogy a 30 hónapos korban mért ólomszint összefüggést mutat az iskolai teljesítménnyel, az antiszociális viselkedéssel és a hiperaktivitással.

A kutatók öt mikrogramm deciliterenkénti ólomszint alatt nem tapasztaltak egyértelmű hatást, az 5 és 10 mikrogramm közötti deciliterenkénti ólomkoncentráció azonban jelentősen rontotta a gyerekek olvasási (49 százalékkal) és az írási (51 százalék) teljesítményét. Tíz mikrogramm fölötti vérbeli ólomszint esetén háromszorosára emelkedett az antiszociális viselkedés és hiperaktivitás kockázata.

Az ólomra vonatkozó, biztonságosnak tartott határérték jelenleg 10 mikrogramm deciliterenként. A nehézfém mérgező hatását már 1892-ben leírták, azóta többször csökkentették a megengedett határértéket. Veszélyességét fokozza, hogy felhalmozódik a szervezetben. A kisgyerekek környezetében a festékekben, a háziporban, a vízvezetékekben és a talajban is jelen van.

A tanulmány az Archives of Diseases in Childhood című szakfolyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását