2024. április 19. - Emma

Országos Orgonista Találkozó Szegeden

Megkezdődött kedden a III. Szegedi Országos Orgonista Találkozó, így csütörtök estig folyamatosan szól a Szegedi Zsinagóga nemrégiben felújított hangszere.
2008. április 15. kedd 22:36 - Hírextra

A program megálmodója, Csanádi László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Karának orgona tanára az MTI-nek elmondta: a cél, hogy az ország zeneiskoláinak orgona szakos hallgatói találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek, és megmutassák, mit tudnak.

A szakember hangsúlyozta: ez elsősorban találkozó és csak másodsorban verseny. A diákok felkészítő tanárai ugyanis zsűriként is dolgoznak a három nap alatt. Így a diákok megtudhatják, hogy jó-e az irány melyen haladnak, és hogy hol tartanak a fejlődésben.

A pedagógus hozzátette: nagyon szerencsés helyzetben vannak, hogy egy olyan helyszínen játszhatnak, mint a zsinagóga. A hely ugyanis az istentiszteletek mellett kiválóan alkalmas hangversenyek megtartására, hiszen a 2001-ben felújított orgona nemzetközi színvonalú.

Mint azt Csanádi László felidézte, a rekonstrukcióra több hazai és világhírű művész adott jótékonysági hangversenyt, köztük például Gregor József, Vajda Júlia, Varnus Xavér, Frankl Péter, vagy a hegedűművész Ruggiero Ricci. A zsinagóga vezetőségével kötött megállapodás alapján pedig, az SZTE művészeinek, tanítványainak is állandó bemutatkozó helye lett a zsinagóga.

Csanádi László a mostani programot ismertetve kiemelte: a megmérettetésre huszonöt fiatal jelentkezett szerte az országból. Emellett - volt tanítványok révén - érkeztek ifjú művészek Rómából, Bécsből és Temesvárról is.

A kötelező feladatról elmondta: nem akarták szorosan megszabni a programot, ezért csak egy "rendes" Bach-művet és egy romantikus művet kértek a kötelező kategóriában. A maximum 35 perc alatt a fennmaradó időt szabadon választott műsorral tölthetik ki az orgonisták.

Az ingyenes koncertsorozat csütörtökön este hat órakor a római orgonista, Alberto Pavoni hangversenyével zárul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását