2024. április 26. - Ervin

Ezrek szimfóniája

Gustav Mahler monumentális alkotását, a VIII. szimfóniát adja elő pénteken és szombaton a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar (NFZ) Kocsis Zoltán vezényletével a Művészetek Palotájában - közölte az MTI-vel Lami Krisztina, az NFZ sajtóreferense csütör
2008. február 7. csütörtök 14:33 - Hírextra

A művet Ezrek szimfóniája néven is emlegetik, mert az 1910-es bemutatón 858 énekes és 171 hangszeres közreműködésével szólaltatták meg. A hatalmas apparátusra írott mű Magyarországon csak 1983-ban hangzott el először a Budapest Sportcsarnokban, a Kanadában élő Joó Árpád vezényletével. Előadásra alkalmas hely híján azóta mindössze háromszor hallhatta a magyar közönség a zenedarabot.

Így túlzás nélkül zenetörténeti jelentőségű eseménynek tekinthető, hogy most két egymást követő napon, Kocsis Zoltán irányításával szólal meg Budapesten Gustav Mahler monumentális alkotása - vélte a sajtóreferens.

A VIII. szimfónia reprezentálta egyébként a Művészetek Palotájának első évadját: 2005. június 14-én a Francia Rádió Szimfonikus Zenekara Myung-Wung Chung sztárkarmester vezényletével játszotta el a kompozíciót az akusztikailag és térben is megfelelő Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Gustav Mahler 1906-ban fejezte be kéttételes, csaknem másfél órás művét, amelynek első tétele a Veni Creator Spiritus kezdetű középkori latin himnuszra épül, második tétele pedig Goethe Faustja második részének záró képét zenésíti meg.

A mű ősbemutatóját csak megírása után négy évvel, 1910-ben tartották meg Münchenben, a szerző vezényletével. Az óriási előadói apparátus és a kórusszólamok rendkívül bonyolultsága igen megnehezítette a zenészek dolgát, és szinte emberfeletti vállalkozás volt megteremteni a premier feltételeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását