2024. március 28. - Gedeon, Johanna

37 ezren voltak a Filmszemlén

A kedden zárult 39. Magyar Filmszemlén vetített alkotásokat 37 ezer 269 néző tekintette meg a szervezőbizottság összesítése szerint - tájékoztatta a rendezvény sajtóirodája az MTI-t csütörtökön.
2008. február 7. csütörtök 18:56 - Hírextra

A tavalyi, 38. Magyar Filmszemlén 47 ezer látogatót jegyeztek, tízezerrel többet mint az idén.
Veressné Kozma Ilona, a filmszemle programigazgatója az MTI-nek a lehetséges okokat sorolva kifejtette: azért is volt idén kisebb az érdeklődés, mert a 18 versenyző játékfilm közül 9-et korábban már vetítettek a mozikban, többnek pedig hamarosan bemutatója lesz, így ezek esetében a forgalmazók kérésére nem iktattak be pótvetítést.

Emellett a megnyitót a kevesebb ember befogadására alkalmas Millenáris Teátrumban tartották, és összességében a dokumentumfilmek iránt is kisebb volt az érdeklődés, mint tavaly.

A programigazgató kiemelte, hogy a kísérleti és kisjátékfilmek iránt viszont nagyobb érdeklődést tanúsítottak a nézők. Majdnem 4000 jegyet váltottak e műfajnak a versenyben bemutatott alkotásaira, a szervezők az igényeket követve ezekből a filmekből tűzték ki a legtöbb pótvetítést.

Veressné Kozma Ilona hangsúlyozta: a csökkenés ellenére elégedett a nézőszámmal.
A sajtóiroda által közölt adatok szerint a játékfilmek mezőnyében az ősbemutatók közül kerültek ki a szemle legnézettebb filmjei: a látogatószám toplistájának élén Alföldi Róbert filmje, a Nyugalom áll 2363 nézővel, ezt követi Mundruczó Kornélnak az Arany Orsó díjat nyert Delta című alkotása 1761 nézővel.

A harmadik legnézettebb szemlefilm A nyomozó volt: Gigor Attila művét, amely a legtöbb díjat kapta a mustrán, 1647-en nézték meg. A további sikerfilmek: Till Attila Pánik című alkotása 1553 nézővel és Almási Tamás Márió, a varázsló című filmje 1440 látogatóval.

A dokumentumfilmek közül a legtöbb érdeklődőt, 417-et Hajnal Gergely alkotása, a Visszaszámlálás vonzotta, ezt követik Schuster Richárd Három hiányzó oldal és Vági Barbara Maradunk című művei 368, majd Kisfaludy András A KALEF - A Moszkva téri galeri című filmje 362 nézővel.

Az idén január 29. és február 5. között 4 helyszínen - a Mammut moziban, a Millenáris Teátrumban, az Urániában és a Bem moziban - folytak a szemle rendezvényei, csaknem 400 filmet mutattak be, emellett szakmai rendezvényeket, kiállításokat, találkozókat tartottak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását