2024. május 5. - Györgyi

Kétmilliárd tranzisztor az új chipben

Kétmilliárd tranzisztort tartalmaz az Intel új processzora, amellyel több mint a duplájára képesek növelni a szuperszámítógépek teljesítményét.
2008. február 6. szerda 13:19 - Hírextra

Az Itanium névre keresztelt chipet a San Franciscóban zajló International Solid State Circuits Conference egyhetes rendezvénysorozaton mutatták be. A legfeljebb két gigahertzes frekvencián üzemelő négymagos processzor egyedülállónak számít, ugyanis a jelenlegi modellekben még csak a kétmagos változat létezik.

Az egy processzorba zsúfolt tranzisztorok korábbi rekordját is az Intel tartja, a korábbi Itanium lapka 1,7 milliárd alkatrészt tartalmazott.

A Santa Clara-i központú mikroelektronikai vállalat újabb mérföldkőnek számító bejelentése megerősíti azt a tényt, hogy az Intel továbbra is kitart a sokat bírált Itanium processzorcsalád fejlesztése mellett.

A 1990-es években még fejlesztés alatt lévő lapkától a népszerű x86-os platform leváltását és számítógépipar átrendeződését remélték, ám a piac ekkor még nem reagált, és az Intel Itanium sorozatára való koncentrálása lehetőséget teremtett a rivális AMD-nek (Advanced Micro Devices Inc.), hogy betörjön a jövedelmező szerverüzletágba.

Az új processzort főként a nagyteljesítményű vállalati szerverekbe szánják. A chipgyártó további bejelentései között az otthoni felhasználóknak vezeték nélküli technológiai fejlesztéseket, gyorsabb memóriakártyát és egy kifejezetten mobil eszközökbe szánt, szintén két gigahertzen működő, de energiát szinte alig fogyasztó processzort mutattak be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását