2024. április 19. - Emma

Fidesz: tegyen meg mindent a kormány

A Fidesz felszólítja a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozathoz kapcsolódó beruházások időben elkészüljenek - mondta Bánki Erik, a párt parlamenti képviselője szerdán Budapesten.
2008. február 6. szerda 12:34 - Hírextra

A Fidesz utolsó figyelmeztetésként felhívja a kormány figyelmét arra, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Pécs város vezetésével közösen ezt a programot meg tudják valósítani, és a beruházások időben elkészüljenek - mondta sajtótájékoztatón az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke.

Bánki Erik szerint az MSZP belső problémái az EKF program beruházásaira is kivetülnek, ami mérhetetlen károkat okoz az ország imázsának. Kiemelte: a Nagy Kiállítótér megvalósításában olyan nagy a késés, hogy ez nagy mértékben veszélyezteti a sikeres lebonyolítást. Nem tartotta kizártnak azt sem, a beruházások csak 2010 közepére készülnek el, ami azt jelentheti, hogy elindul a kulturális évad és azt követően készülnek el a beruházások.

Az EKF program megvalósításával kapcsolatos kormányzati és helyi magatartás veszélyezteti a beruházások megvalósulását - fogalmazott Bánki Erik.

Kitért arra, hogy Hiller István, a kulturális tárca vezetője és Bajnai Gordon önkormányzati miniszter nemrég kormánybiztos kinevezését javasolta, miután a helyi szocialisták láthatóan nem tudtak megbirkózni a feladattal. Mint elhangzott, a kormánybiztos a hírek szerint Suchman Tamás szocialista parlamenti képviselő lett volna, ám kinevezését a helyi szocialisták megakadályozták, így a korábban a kormányzat és a helyi szocialisták között kialakult feszültség tovább éleződött és emiatt "a kormány visszatáncolt".

A fideszes politikus kitért arra a szakértői anyagra, amelyet 324 millió forintért készíttetett a város vezetése. Közölte: ez a tanulmány a projekt jelenlegi állapotát értékeli, és meghatározza azokat a feladatokat, amelyek a sikeres megvalósításhoz szükségesek. Megjegyezte: a tanulmányt a város vezetése titkosítani kívánja, ami ellen a helyi ellenzék tiltakozik.

Bánki Erik hangsúlyozta: szerdán jár le a 48 órás határidő, amelyet hétfőn adtak a városvezetésnek a tanulmány nyilvánosságra hozatalára. Ha ezt nem teszik meg még szerdán, akkor a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója bírósághoz fordul - jelentette ki.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány a kezdetekkor a beruházások és rendezvénysorozat megvalósítására biztosított 50 milliárd forintot mára 34 milliárd forintra csökkentette. Bánki Erik szerint úgy tűnik, "a hazugság árát az EKF-projektnek is meg kell fizetnie".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását