2024. május 5. - Györgyi

Más ellenőrzi az élelmiszert

Az élelmiszerellenőrzést október 1-től egy új hatóság végzi, amely a a Fölművelésügyi és Vízügyi Minisztérium (FVM) szakembereiből valamint a fealadatot eddig végző Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 104 munkatársából áll fel.
2007. szeptember 12. szerda 18:21 - Hírextra

Az átszervezésről, az áradás-átvételről tárgyalt szerdán többek között Süth Miklós főállatorvos és Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Süth Miklós egyelőre élelmiszerlánc biztonsági hatóságnak nevezte, az FVM alá tartozó szervezetet, amelynek legfőbb feladata, hogy nyomon kövesse, ellenőrizze a szántóföldtől a konyháig az élelmiszereket. A főállatorvos elmondta: az élelmiszerbiztonság területén a humán megbetegedések természetesen továbbra is az ÁNTSZ-hez tartoznak. Hozzátette: a jövőben a két hatóságnak szorosan együtt kell működnie, hiszen mindkettőnek azonos az: érdeke: a fogyasztók biztonsága, az emberek egészségének védelme.

Az országos tisztifőorvos is megerősítette, hogy csak akkor lehet hatékony az élelmiszerbiztonság, ha egymás közös tudására alapoznak. Az új hatósághoz az ÁNTSZ-től átkerülő szakemberek, a laborok átköltöztetése elhanyagolható összegbe kerül - mondta kérdésre válaszolva Falus Ferenc.

Az élelmiszerbiztonság átszervezésénél az FVM és az ÁNTSZ-t felügyelő Egészségügyi Minisztérium között bizonyos szabályozási kérdések még nem dőltek el, például több esetben nem tisztázott, hogy melyik tárca a felelős, melyik kompetens eljárni. Falus Ferenc azonban úgy látja: a lényeges kérdésekben a két minisztérium már megegyezett, a felelősség pedig alapvetően a kormányé.

Tavaly decemberben látott napvilágot az a kormányrendelet, amely szerint az élelmiszerellenőrzés az ÁNTSZ-től átkerül az FVM-hez. A hónapokig tartó egyeztetésen nyáron dőlt el, hogy a terület mégsem kerül át teljesen az FVM-hez, a feladatok egy részét továbbra is az ÁNTSZ látja el. Akkor abban állapodtak meg, hogy a közétkeztetés és a vendéglátás ellenőrzését továbbra is az ÁNTSZ szakemberei végzik, szintén a szolgálat vizsgálja továbbra is a diétás-, és betegétkeztetést, valamint az ételfertőzések, ételmérgezések eseményeinek humánegészségügyi vonatkozásait. Az FVM alá tartozó új hatósághoz kerül át viszont a kereskedelemben az élelmiszerhigiénia ellenőrzése, ez a hatóság vizsgálja az alapanyagok eredetét is. Az átszervezés befejezésének eredeti határideje július 1-je lett volna.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását